Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POZITIVNÍ RODINNÁ ANAMNÉZA NÁHLÉ SRDEČNÍ SMRTI V PREPARTICIPAČNÍM SKRÍNINKU SPORTOVCŮ

B. Jiravská-Godula, O. Jiravský (Karviná, Třinec)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Preparticipační skrínink (PPS) sportovců je v ČR legislativně zakotvená metodika, jejíž cílem je snížení rizika náhlé srdeční smrti. Řada světových odborných společností definuje svůj vlastní systém PPS. Prvním kritériem všech PPS je identifikace pozitivní rodinné anamnézy (RA) náhlé srdeční smrti(NSS). Proces získání relevantní RA je zatížen celou řadou úskalí – od definiční, přes procedurální až k výstupní nejistotě, jak se k patologické RA u sportovce postavit.
Cíl:
Identifikovat velikost souboru sportovců s pozitivní RA při PPS v rámci provozu běžné primární ambulance tělovýchovného lékaře
Metodika:
Všichni konsekutivní klienti sportovní ambulance byli dotazováni na rodinnou anamnézu stran NSS za pomocí standardizovaného dotazníku Mezinárodního olympijského výboru ( tzv. lausannský dotazník).
Soubor a výsledky:
V letech 2015-2020 bylo vyšetřeno v sportovní ambulanci Karviná 6238 sportovců. Z toho 706 žen (11,3%). Relevantní data o RA byla zjištěna metodou Lausannského dotazníku u 5461. Negativní RA stran NSS mělo 4766 (87,3%), patologický nález pak mělo 695 sportovců, tedy 12,7%.
Závěr:
Pozitivní rodinnou anamnézu náhlé srdeční mělo při užití standardizovaného tzv. Lausannského dotazníku 12,7 %. Jedná se o údaj v shodě s publikovanými daty, kde patologická RA kolísá mezi 10-25 % dle užité metodiky. V souladu s aktuálními doporučení se jedná o nemalou kohortu sportovců, kteří mají být následně vyšetřeni (sportovní) kardiologem ke komplexnímu vyšetření před udělením způsobilosti ke sportu, což generuje zátěž na zdravotní systém a vyžaduje alokování personálních i přístrojových nákladů. Otázkou dalšího výzkumu se ukazuje zpřesnění PPS i v otázce RA.