Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ DATA Z REGISTRU CENTRA SPORTOVNÍ KARDIOLOGIE NEMOCNICE AGEL TŘINEC – PODLESÍ

B. Jiravská-Godula, O. Jiravský, P. Pešová, D. Krausová, R. Špaček, M. Pleva, M. Pirchala, A. Táborská, L. Škňouřil (Karviná, Třinec, Třinec Podlesí, Nový Jičín)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Narůstající evidence pro specifické vyšetřenovací, terapeutické i posudkové postupy u sportovcí s kardiovaskulárními potížemi vedla k rozvoji subspecializace sportovní kardiologie. V ČR je tato soustředěna do center sportovní kardiologie (CSK).
Cíl:
Na základě kohortových dat prezentovat počty a spektra indikací pro sportovně kardiologické vyšetření v CSK Nemocnice Agel Třinec Podlesí (NATP)
Soubor:
V roce 2020 bylo v CKS NATP konzultováno 43 sportovců, 35 mužů a 8 žen, průměrného věku 24,1 ± 10,4 roků. Nejmladší sportovec měl 15 let, nejstarší 54 let.
Nejčastější konzultovanou diagnózou byla komorová extrasystolie u zátěže a to ve 14 případech (32,5%), změny vlny T v klidovém ekg byly u 5 klientů (11,6%), patologické změny vlny T u zátěže byly konzultovány u 2 klentů (4,7%), palpitace u 4 klientů (9,3%), STdeprese na klidovém ekg byly důvodem ke konzultaci u 3 klientů (7%), arteriální hypertenze u 2 pacientů (4,7%). Další důvody se vyskytly pouze izolovaně, včetně vyšetření sportovce po COVID 19.
Z vyšetřovacích metod bylo indikováno nejčastěji specializované ECHO sportovce, a to 26x,dále EKG Holter 17x,dlouhodobý EKG monitoring 3x, ergometrie 7x, spiroergometrie 2x, MR srdce 9x, MR srdce včetně angiografie koronárního řečiště 3x,CT angiografie 5x, 24h ABPM 2x. Invazivní terapeutické řešení bylo indikováno 1x, a to ablace fibrilace síní. Zákaz závodní sportovní činnosti byl vydán 1x. Nutností byla systematická spolupráce s klinickým kardiogenetikem.
Závěr:
První kohortová data CSK Nemocnice Agel Třinec Podlesí dokladují správnost vzniku superspecializovaných center pro péči o sportovce s kardiálními potížemi a dokladují nutnost multidisciplinárního složení týmů CSK. V prvním roce působení CSK NATP se ukázal dominantní podíl sportovců s arytmiemi a se změnami v EKG v naší kohortě vyšetřovaných sportovců.