Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HODNOCENÍ EKG SPORTOVCE: DATA Z REGISTRU SPORTOVNÍ AMBULANCE S.R.O.

B. Jiravská-Godula, O. Jiravský (Karviná, Třinec Podlesí)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Preparticipační skrínink (PPS) sportovců je v ČR legislativně zakotvená metodika, jejíž cílem je snížení rizika náhlé srdeční smrti. Metodika hodnocení klidového EKG prošla vývojem přinášejícím vysokou míru specifity a maximální sensitivity.
Cíl:
Ukázat výsledky hodnocení klidového EKG sportovce v běžné neselektované kohortě sportovců podstupujících PPS.
Metodika:
Konsekutivní sportovci vyšetřeni v Sportovní ambulanci Karviná v letech 2015 -2020. Hodnocení klidového EKG dle aktuálně platných kritérií ( revidovaná Seattlská/International).
Soubor:
V letech 2015-2020 bylo vyšetřeno 6238 sportovců, z toho 706 žen (11,3%), průměrného věku 15,0 +/- 6,6, nejmladší 5 let, nejstarší 63 let. Klidové EKG bylo možno dle kritérií hodnotit u 5459 sportovců (87,5% ze všech klientů sportovní ambulance) s ohledem na věkový limit platných kritérií.
Klidové EKG: BEZ PATOLOGIE bylo vyhodnoceno u 5336 sportovců (97,7% z provedených klidových EKG), HRANIČNÍ u 61 (1,1%) a PATOLOGICKÉ u 62 sportovců (1,1%). Nejčastější popisovanou patologií je inverze vln T přední stěny ( i s ohledem na věkový limit 16 let).
Závěr:
Data z kohorty českých sportovců četnosti patologií klidového EKG sportovce jsou ve shodě s publikovanými daty evropských a amerických studií. Cca 2 % ze sportovců podstupujících PPS bude muset být dále vyšetřeno pro nález na EKG.