Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYSOKÝ VÝSKYT AKUTNÍCH A SUBAKUTNÍCH ISCHEMICKÝCH LOŽISEK PŘI VYŠETŘENÍ MOZKU MAGNETICKOU REZONANCÍ U PACIENTŮ S DIAGNOSOU AKUTNÍ PLICNÍ EMBOLIE A POTVRZENÝM PATENTNÍM FORAMEN OVALE

R. Nykl, M. Hutyra, J. Přeček, D. Vindiš, D. Richter, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Plicní embolie (PE) je častá a potenciálně život ohrožující diagnosa, kdy určité množství trombotické hmoty brání toku krve plicním řečištěm. Nález akutních a subakutních ischemických ložisek při vyšetření mozku magnetickou rezonancí (MRI) ve skupině pacientů s touto diagnosou, u kterých prokážeme přítomnost patentního foramen ovale (PFO) transesofageálním echokardiografickým vyšetřením (TEE) je překvapivě vysoký.
Metodika: Celkem 129 pacientů s diagnosou plicní embolie (potvrzenou vyšetřením počítačovou tomografií s použitím kontrastní látky, CTA), kteří souhlasili s dalším došetřením, jsme vyšetřili echokardiograficky transthorakálně (TTE) a transesofageálně (TEE) s použitím kontrastní látky, dále jim byla provedena magnetická resonance mozku dle specifického protokolu, a bylo jim provedeno komplexní laboratorní vyšetření vstupně.
Výsledky: V naší skupině 129 pacientů jsme prokázali přítomnost PFO u 36,4 % (n = 47) z nich. Celkem u 5,4 % (n = 7) pacientů jsme prokázali asymptomatické akutní a subakutní ischemické změny na MRI mozku, přičemž 6 z nich mělo současně PFO. Dalším velmi zajímavým nálezem je statisticky významná korelace mezi výší troponinu a přítomností patologických nálezů na MRI a trend obdobné korelace pro hodnoty NT-proBNP.
Závěr: Souvislost mezi přítomností PFO a výskytem symptomatických či asymptomatických nálezů na MRI mozku je obecně známý fakt (problematika tzv. paradoxní embolizace), nicméně námi prokázaná vysoká četnost nálezu akutních a subakutních patologických lézí při MRI mozku ve skupině pacientů s diagnosou akutní PE je překvapivá.