Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERIOPERAČNÍ PODPORA POMOCÍ MIXOVÁNÉ REALITY PŘI KATETRIZAČNÍCH ABLACÍCH A NEKORONÁRNÍCH INTERVENCÍCH

J. Hečko, O. Jiravský, J. Januška, J. Chovančík, T. Štěrbová, T. Kubát, M. Kantor, R. Neuwirth (Třinec)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - technik, XXXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: S rozvojem technologií se začínají objevovat nové metody, jak zlepšit péči o pacienty v rámci perioperační podpory. Jednou z těchto metod je použití mixované reality, která nabízí řadu výhod pro lékaře i pacienty. Na našem pracovišti jsme se zaměřili na využití této metody při katetrizačních ablacích.

Metodika: Pro naše výzkumy jsme použili Microsoft Hololens 2.0, který jsme využívali nejen pro nekoronární intervence, ale i elektrofyziologické výkony. Vzhledem k nedostatku komerčních software, jsme se rozhodli vytvořit vlastní prostředí, které lze upravovat podle potřeb operatéra a výkonu. Pro tvorbu 3D mixovaného prostoru jsme použili vývojové prostředí Unity, které umožňuje spojení virtuálního a reálného světa.

Výsledky: Díky použití této metody jsme zaznamenali zkrácení doby výkonu, zlepšení skiaskopie a zvýšení pohodlí operatéra a celkové bezpečnosti procedury. Navíc jsme zjistili, že systém lze využít i pro spojení více uživatelů pro dálkovou konzultaci nebo kooperaci při výkonu.

Závěr: Mixovaná realita představuje revoluční metodu, která má velký potenciál nejen v oblasti kardiologie, ale i jiných oblastí zdravotnictví. Pracujeme na vytvoření standalone systému, který by umožnil ještě jednodušší ovládání pro specialisty přímo během výkonu. Navíc, snažíme se zlepšit automatické spojení 3D DICOM dat s reálným objektem, což by mohlo vést k dalšímu rozvoji této metodiky. Cílem je tedy zlepšit celkovou efektivitu, bezpečnost a kvalitu zdravotní péče pro pacienty.