Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ INTEGRACE CT MODELU DO RTG SYSTÉMU PŘI ABLACI PERZISTENTNÍ FIS POMOCÍ PULZNÍHO POLE.

F. Müller, M. Mudroch, M. Hrachovina, S. Kralovec, J. Baroch, J. Brada, T. Gabera-Drtina, P. Neuzil, J. Petru (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - technik, XXXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:
CT segmentace se při katetrizační léčbě fibrilace síní využívá jako nástroj pro zjednodušení a zpřesnění orientace v srdečních oddílech, především v levé síni při léčbě fibrilace síní. Doposud se její integrace omezovala na 3D mapovací systémy. Cílem sdělení je seznámit účastníky s možností integrace CT segmentace přímo při v "live" zobrazování RDG systému a tím usnadnit, zpřesnit a zefektivnit samotný výkon.


Soubor a metoda:
Integraci CT segmentace do RDG systémů se v NNH využívá od druhé poloviny roku 2021. Nejčastěji u pacientů s perzistentní formou fibrilace síní léčených ablací pulsním polem, jejíž léčba vyžaduje rozsáhlejší soubor lézí. Díky možnosti značení pozice katetru přímo na CT model si lze vymezit ablovanou část v reálném čase a zjednodušit tak představu o dalším postupu při výkonu. Jednou z mnoha výhod integrace CT modelu přímo do RTG systému je absence nutnosti 3D mapování a přesto zachování povědomí o anatomickém rozložení LS. Registrace a přesné ukotvení CT modelu ve správné anatomické pozici se provádí za pomoci okolních tkáňových struktur v závislosti na automatickém algoritmu jednotlivých výrobců (Philips EP Navigator - průdušnice, Siemens EP Fusion - páteř).


Závěr:
Za pomoci využití integrace CT modelu srdečních oddílů do RTG systému, lze výrazným způsobem usnadnit orientaci v ablovaných místech během výkonu a tím docílit efektivnější a bezpečnější ablace persistentní formy FIS.