Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ARYTMIE ZACHYCENÉ VE VŠEOBECNÉ POPULACI CHYTRÝMI HODINKAMI PROSTŘEDNICTVÍM MOBILNÍ APLIKACE TELEMEDICÍNSKÉHO CENTRA

V. Bulková, J. Brada, R. Kozubík, F. Plesinger, J. Gandalovičová, M. Černošek, M. Fiala (Brno, Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Monitorace EKG pomocí chytrých hodinek se stává uživatelsky jednoduchou, rychlou a již i cenově dostupnou metodou k rychlému záchytu a včasné analýze srdečních arytmií. Automatické hodnocení algoritmem hodinek je zatím často spojeno s chybnou interpretací zaznamenaného rytmu. Systémovou možností rychlé a přesnější analýzy je odesílání EKG záznamů pomocí mobilní aplikace a jejich hodnocení v telemedicínském centru. Cílem je prezentace výsledků EKG záznamů hodnocených pomocí aplikace MDT Watch.
Metodika a výsledky: V období 5-12/2022 byla prostřednictvím aplikace MDT Watch vyhodnoceno 2353 EKG záznamů od 223 pacientů. Do kategorií „v pořádku“ (OK), „hraniční“ (BORDER), „závažný“ (WARN), resp. „nehodnotitelný“ (ERRORR) bylo zařazeno 1741 (74%), 353 (15%), 188 (8%) resp. 71 (3%) záznamů. Záznam WARN byl přítomen u 25 (11%) pacientů (11 žen). Zachycenými arytmiemi byly fibrilace síní (FS) (n=17), síňová tachykardie (n=1) a SVT (n=7), z nichž jednou příčinou byla následně prokázaná a odstraněná přídatná dráha. Záznamy BORDER obsahovaly především extrasystoly a pauzy. Souběžně byla provedena analýza přesnosti hodnocení mezi AI Apple, AI JOSEPH (vlastní) a hodnotitelem. AI Apple nebyl schopen odlišit extrasystoly od FS.
Závěr: Přestože se analýza EKG odesílaných z chytrých hodinek potýká s nižší kvalitou záznamu, absencí některých relevantních informací, např. znalosti okolností, za nichž byl záznam pořízen apod., jedná se o užitečnou metodu skríningu poruch srdečního rytmu a jejich primární selekce. Mobilní aplikace v prvních 5 měsících své existence prokázala >10% výtěžnost významných arytmií vyžadujících specifickou léčbu. AI bude potřebovat další vývoj k odlišení FS od extrasystol.