Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ÚSPĚŠNOST STEREOTAKTICKÉ RADIOTERAPIE V LÉČBĚ KOMOROVÝCH TACHYKARDIÍ – NEJNOVĚJŠÍ UPDATE VÝSLEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE

J. Hašková, D. Wichterle, J. Kautzner, P. Peichl, M. Šramko, L. Knybel, O. Jiravský, R. Neuwirth, J. Cvek (Praha, Ostrava, Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Katetrizační ablace (KA) je zavedenou léčebnou strategií pro farmakorezistentní komorové tachykardie (KT) u pacientů se strukturálním onemocněním srdce. Pro případy recidivující KT se v posledních létech začíná používat jako slibná léčebná metoda stereotaktická radioterapie (RAT).

CÍL: Cílem analýzy je popsat účinnost RAT v kohortě pacientů s recidivujícími KT po předchozí KA, kde bylo ozáření cíleno do oblasti substrátu na základě vlastní přesné metodiky registrace elektroanatomické mapy s CT obrazem.

METODY: Celkem bylo ozářeno 17 nemocných od prosince 2018 do června 2022 (88% mužů, průměrný věk 65 ± 11 let). Deset z nich mělo dilatační kardiomyopatii, 5 ischemickou kardiomyopatii, 1 hypertrofickou kardiomyopatii ve stádiu dysfunkce a 1 srdeční fibrom. Pacienti měli předtím provedeny v průměru 2.2 ± 0.8 KA. KA byla provedena za pomoci elektroanatomického mapovacího systému a navigace intrakardiálním ultrazvukem, a to katetrem s proplachovaným hrotem (30-40 W/30 ml/min proplach). Cílem byla modifikace substrátu a dosažení neindukovatelnosti arytmie. RAT byla provedena pomocí robotického systému Cyberknife. Do oblasti substrátu KT byla aplikována jednorázově dávka 25 Gy.

VÝSLEDKY: Průměrná doba sledování po SBRT byla 13,7 ± 11,6 měsíců. Zátěž terapií ICD se po RAT snížila a tento pokles dosáhl v některých obdobích sledování statistické významnosti (obrázek). Během tohoto období však podstoupilo 47 % pacientů alespoň jednu opakovanou KA. Prakticky všichni pacienti však prodělali během sledování alespoň jednu terapii ICD kromě 2 pacientů, kteří zemřeli relativně brzy (1 a 8 měsíců po RAT). Celkem 47 % pacientů zemřelo v průběhu sledování.

ZÁVER: RAT má u pacientů se strukturálním onemocněním srdce a refrakterní KT synergistický efekt s KA. Její účinek je opožděný. Její účinek je opožděný a pro úplnou supresi KT je často nezbytná další KA.