Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SPORTOVEC V CENTRU SPORTOVNÍ KARDIOLOGIE: JSOU ROZDÍLY MEZI POHLAVÍMI?

B. Jiravská-Godula, P. Pešová, D. Krausová, M. Pleva, M. Pirchala, J. Smýkal, R. Špaček, A. Táborská, D. Hreňo, L. Škňouřil, P. Zajíček, I. Rašková, O. Jiravský (Karviná, Třinec Podlesí, Nový Jičín, Valašské Meziříčí, Třinec)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Centra sportovní kardiologie (CKS), které v České republice vznikají v rámci České Asociace Preventivní Kardiologie, hrají klíčovou roli v péči o sportovce. Zejména pokud jde o prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění, prevenci náhlé srdeční smrti a rozvaze o způsobilosti ke sportu. V posledních letech se stále více uznávají rozdíly v kardiovaskulárním zdraví mezi sportovci a sportovkyněmi. Cílem tohoto abstraktu je prozkoumat roli pohlaví v péči a managementu sportovců v jednom centru sportovní kardiologie.
Cíl: určit rozdíl mezi pohlavími při poskytované péči v CSK Nemocnice Agel Třinec Podlesí (NPO)
Metoda: retrospektivní analýza registru CSK NPO.
Výsledky: V letech 2020-2022 bylo v CSK NPO vyšetřeno 149 sportovců, 24 žen (16 %) a 125 mužů (84 %) ve věku 27 ± 12 let. Kromě zjevného disparity v počtu mužů a žen se celý soubor lišil v pohlaví v těchto kategoriích – věk (ženy byli v průměru o 4 roky mladší), v týdenním objemu tréninku (ženy v průměru trénovali o 3 hodiny týdně méně), a v procentu jedinců užívajících pravidelnou medikaci (ženy v 46 % vs 24 % u mužů – rozdíl tvořen primárně hormonální antikoncepcí).
Na hranici statistické významnosti byl rozdíl v důvodu vyšetření v CSK, kde u mužů dominuje abnormální preparticipační screening (PPS) a u žen symptomy.
V žádné jiné kategorii nebyl rozdíl mezi muži a ženami identifikován – více tabulka č.1.
Závěr: v retrospektivní analýze registru CSK NPO nebyl identifikován statisticky rozdíl mezi kohortami mužů a žen kromě věku, intenzity tréninku a pravidelně užívané medikace. Zásadním rozdílem je celkově nízký počet žen vyšetřovaných v CSK – příčiny tohoto jevu je nuzné do budoucna analyzovat.