Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSLEDKY MANUÁLNÍHO MĚŘENÍ ŠÍŘE QRS KOMPLEXU PŘI MOŽNOSTI EXTRÉMNÍHO ZVĚTŠENÍ EKG KŘIVKY

V. Vančura, M. Brada, V. Vejvoda, R. Rokyta (Plzeň)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXXI. výroční sjezd ČKS

Cíl:
Jednou ze zásadních informací, kterou poskytuje EKG křivka, je doba trvání depolarizace komorové svaloviny vyjádřená jako šíře QRS komplexu. V řadě studí se udávají hodnoty šíře QRS na jednotky milisekund, což je při standardním posunu EKG papíru 25 mm/s v klinické praxi nedosažitelné. Cílem naší práce bylo posoudit přesnost měření šíře QRS v situaci, kdy lze zvětšovat jednotlivé QRS komplexy prakticky neomezeně v ose X (v čase), tak v ose Y (v amplitudě).
Soubor a metodika:
Náhodně bylo vybráno 50 EKG křivek uložených v nemocničním informačním systému ve formátu DICOM. Tato data obsahují jak EKG křivku, tak výsledky automatického měření parametrů EKG křivky včetně šíře QRS komplexu. Všechny EKG křivky byly pořízeny přístroji od společnosti Mortara. Exportované EKG křivky byly zpracovány v programu vytvořeném k tomuto účelu v programovacím jazyku Python. Jednotlivé automaticky detekované QRS komplexy pak analyzovali 2 zkušení kardiologové. Cílem bylo vybrat z každé křivky 2 QRS komplexy, které by byly považovány za reprezentativní a jejich šíře byla naměřena shodně. V ose X (v čase) nebylo možno QRS komplex kontrahovat do té míry, aby posun kaliperu o 1 ms přestal být na obrazovce počítače patrný.
Výsledky:
Průměrná šíře QRS změřená EKG přístrojem byla v celém souboru 131 ms (78-209 ms). Lékař 1 naměřil průměrnou šíři 135 ms (86-213 ms), lékař 2 naměřil 131 ms (88-217 ms). Průměrný rozdíl mezi lékaři byl 4,3 ± 8,8 ms (lékař 1 měřil QRS komplex širší). Rozdíl mezi průměrem měření obou lékařů a přístrojem byl 2,3 ± 7,5 ms.
Závěr:
Variabilita rozdílu měření šíře QRS mezi lékaři je téměř na úrovni dříve popsané variability automatického měření EKG přístroji Mortara (6,9 ms). Na podobné úrovni je variabilita rozdílu mezi lékaři a EKG přístrojem. Tendence měřit QRS komplex širší nebo užší je zřejmě individuálně závislá na osobě provádějící měření.