Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MULTIMODALITNÍ IMAGING A JEHO VÝZNAM U PACIENTA S MALIGNÍ VAZOSPASTICKOU ANGÍNOU S MIMONEMOCNIČNÍ ZÁSTAVOU OBĚHU

T. Štípalová, R. Panovský, M. Rezek, V. Feitová, H. Moravcová, L. Špinarová (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXXI. výroční sjezd ČKS

Klinická prezentace: 45-letý pacient byl referován do našeho kardiocentra po mimonemocniční zástavě oběhu. Iniciálním EKG nálezem na místě zásahu byla fibrilace komor, byla poskytnuta rozšířená neodkladná resuscitace včetně orotracheální intubace a srdeční defibrilace s obnovením cirkulace. Emergentní selektivní koronarografie neprokázala žádnou významnou stenózu koronárních tepen.
Diagnostický postup a průběh hospitalizace: Pro podezření na myokarditidu pacient podstoupil magnetickou rezonanci srdce s nálezem vysoce suspektního subakutního infarktu myokardu v oblasti apexu, apikální poloviny interventrikulárního septa a inferoseptálně s typickým subendokardiálním ischemickým pozdním sycením, ejekční frakce levé komory 50 %. Pacient podstoupil opakované koronární angiografie, kde byly oproti prvotnímu nálezu pozorovány mnohočetné fokální spasmy omezující průtok ve více koronárních povodích s jejich úplným odezněním po intrakoronární aplikaci nitrátů. Pacientova medikace byla doplněna o depotní nitráty, statiny a blokátory kalciových kanálů v maximálních tolerovaných dávkách. V sekundárně preventivní indikaci byl implantován implantabilní kardioverter defibrilátor. Pacient byl propuštěn po deseti dnech v klinicky stabilizovaném stavu a je objednán k dalšímu vyšetření včetně endokrinologického k vyloučení sekundární etiologie koronárních vazospasmů.
Závěr a doporučení: Mnohočetné koronární spasmy jsou méně častou příčinou akutního koronárního syndromu a srdeční zástavy, případ demonstruje roli multimodalitních zobrazovacích metod v diferenciálně diagnosticky nejasných klinických situacích.