Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NÁHODNÁ DIAGNÓZA CHRONICKÉ DISEKCE TYPU B V KOINCIDENCI MARFANOVA SYNDROMU A PRAVOSTRANNÉHO OBLOUKU AORTY

P. Lang, D. Němec (Jablonec nad Nisou)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: popis vzácného případu koincidence chronické disekce aorty typu B v terénu pravostranného oblouku aorty u dosud nediagnostikované pacientky s Marfanovým syndromem.

Soubor a Metodika: popis individuální kazuistiky náhodného nálezu chronické disekce aorty, zjištěná v rámci předoperačního vyšetření u 56-leté pacientky s dosud nediagnostikovaným Marfanovým syndromem.

Výsledky: popsán diagnostický proces počínaje pečlivou rodinnou a osobní anamnézou, fyzikálním vyšetřením a využití diagnostických metod počínaje EKG a skiagramem hrudníku až po echokardiografii a CT angiografii aorty v rámci běžného interního předoperačního vyšetření.

Závěr: kazuistika popisuje vzácnou kombinaci vrozeného pravostranného aortálního oblouku a jeho netraumatickou disekci typu B pravděpodobně na podkladě Marfanova syndromu. Při absenci zjevných symptomů byla aortální disekce vyhodnocena jako chronická, v podstatě šlo o náhodné zjištění. Kazuistika poukazuje na důležitou diferenciální diagnostiku bolestí na hrudi a zad, klade důraz na důkladný odběr anamnézy i důslednost provedení fyzikálního vyšetření.