Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TRANSVENÓZNÍ EXTRAKCE KARDIOSTIMULAČNÍCH A DEFIBRILAČNÍCH ELEKTROD - ANALÝZA ÚSPĚŠNOSTI A KOMPLIKACÍ VELKOOBJEMOVÉHO CENTRA ZA OBDOBÍ 10 LET

M. Fedorco, J. Pyszko, O. Moravec, T. Skála, P. Šantavý, M. Šimek, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXI. výroční sjezd ČKS

Úvod
S narůstajícím počtem implantovaných kardiostimulátorů a ICD roste i počet pacientů s komplikacemi spojenými s implantáty a tím i potřeba kompletní extrakce systému.
Cíle
Retrospektivní analýza dat z extrakčního registru komplexních transvenózních extrakci s využitím dvou hlavních metod rotační dissekční pistolový zavaděč a laserové extrakční dilatátory. Primárním cílem byly závažné komplikace spojené s extrakčním výkonem a úspěšnost kompletní extrakce.
Metodika
Zpětně byla analyzovaná data z registru transvenózních extrakci za období 10 let (2012-2021) s cílem analyzovat úspěšnost, komplikace, prediktory mortality a komplikací.
Výsledky
Celkově bylo do analýza zařazeno 465 konsekutivních pacientů (340 mužů a 125 žen, s průměrným věkem 65,9 respektive 66 let), kteří podstoupili komplexní transvenózni extrakci od ledna 2012 do prosince 2021. Celkově bylo extrahovaných 818 elektrod, s průměrem 1,76 elektrod na jeden výkon. Nejčastější indikaci pro extrakci byla endokarditida asociována s implantátem, infekce kapsy a porucha elektrody (102 pt, 103 pt a 107 pt). Primární cíl, závažné komplikace spojené s extrakčním výkonem se vyskytly u 1,5 % (7/465 pt) pacientů, úmrtí během výkonu nebo bezprostředně v důsledku výkonu se vyskytlo u 0,64 % (3/465 pt). Nejčastější závažnou komplikaci spojenou s výkonem byla srdeční tamponáda 1,29 % (6/465), která si vyžádala perikardiocentézu nebo kardiochirurgickou revizi. Kompletní extrakce definovaná klinicky a radiologicky byla dosažena u 95,96 % resp. 96,56 %.
Závěr
Transvenozní extrakce elektrod je ve velkoobjemovém centru vysoce úspěšný a relativně bezpečný výkon. Přes progresi ve vývoji extrakčních nástrojů zůstáva extrakce mezi nejrizikovějšími výkony v kardiologii. Míra závažných periprocedurálních komplikací, včetně úmrtí, byla srovnatelná s daty publikovanými v literatuře a registrech. (ELECTRA registry).