Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV POUŽITÍ TECHNOLOGIÍ TYPU „SMART“ NA ZMĚNU HMOTNOSTI U PACIENTŮ S FIBRILACÍ SÍNÍ VE STUDII HOBIT-FS

K. Koščálová, J. Kautzner, M. Haluzík, I. Jakubíková (Praha)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Přiblížit praktické aspekty spolupráce kardiologa a diabetologa v péči o obézní pacienty s FS a popsat možnost monitorace vlivu komplexní intervence pomocí chytrých technologií na zátěž arytmií a kvalitu života nemocných ve studii HOBIT-FS.
Soubor a Metodika: HOBIT-FS je jednoduše zaslepená, randomizovaná a kontrolovaná klinická studie s dvěma paralelními skupinami a 18měsíčním sledováním k posouzení účinku komplexní intervence na snižování hmotnosti, podporovaná použitím chytrých technologií, farmakoterapií a bariatrické chirurgie na zátěž arytmií u obézních jedinců po katetrizační ablaci pro FS. Ve třetím roce řešení bylo do studie zařazeno všech 160 plánovaných pacientů-(věk 18–70 let, BMI ≥30 kg/m2), kteří byli randomizováni v poměru 1:1, a to buď k strukturovanému programu redukce hmotnosti s možností tubulizace s cílem dosáhnout redukce hmotnosti o více než 10 % od výchozího stavu (intervenční skupina), nebo k standardní lékařské péči po katetrizační ablaci (kontrolní skupina).
Výsledky: Technologie „smart“ využívají poctivě všichni pacienti v obou větvích - hodinky využívají ve 100%, všechny úkoly v mobilní aplikaci plní 91 % v intervenční větvi a 81 % v kontrolní větvi. Nemáme zatím ani jednoho pacienta, který by tyto technologie odmítl. Studii dokončilo k 31. 12. 2022 celkem 44 pacientů. Jelikož je primárním cílem této studie posouzení vlivu redukce hmotnosti na výskyt a tíži fibrilaci síní u obézních pacientů, je klíčové, aby pacienti v aktivní větvi zredukovali svoji hmotnost při kontrole po 18. měsících od začátku studie o minimálně 10 %. Tč. redukce hmotnosti je u aktivní větve 9 % a u větve pasivní +0,3 %.
Závěry: Technologie „smart“ jsou využívány všemi pacienty ve studii HOBIT FS. U nemocných v aktivní větvi prokazatelně pomáhají k redukci hmotnosti. Současně umožní analýzu výskytu fibrilace síní.