Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DRAMA PÁR DNÍ PO PORODU

R. Špaček, J. Chovančík, L. Rucki, R. Hanák (Třinec)
Tématický okruh: Zajímavé případy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, 20. konference ČAAK

Úvod: Tako-Tsubo KMP je onemocnění s většinou relativně klidným průběhem, jež se typicky vyskytuje u žen ve věku 60-65 let. Tako-Tsubo KMP u mladší ženy v těsné návaznosti na porod je velmi vzácnou, ale popisovanou entitou. V této prezentaci popisujeme kazuistiku 36 leté ženy s OHCA a následným kardiogenním šokem při poporodní Tako-Tsubo KMP.

Popis případu: 36 letá žena, 5 dní po porodu císařským řezem, doma se zástavou oběhu, TANR manželem, vstupní rytmus FiKo, defibrilována, nastolen ROSC, transport na spádové ARO, kde rytmická i oběhová nestabilita, časný překlad do Kardiocentra. Vstupně zajištěna dočasnou kardiostimulací pro bradykardii, LQT a incesantní TdP. ECHO prokazuje těžkou dysfunkci LK se závažnou MiR. Koronarograficky negativní nález, ventrikulograficky obraz apikální Tako-Tsubo KMP. Pro těžkou oběhovou nestabilitu s nutností podávání vysokých dávek vasopresorů zavedeno VA ECMO. Po třech dnech masivní hemolýza, hemoglobinurie, výměna ECMO okruhu. Oběh postupně stabilizován, do léčby kont. Landiolol. Po celkem 10 dnech ECMO podpory se daří weaning, dekanylace na lůžku, arteriální vstup uzavřen systémem Manta. Dále již časná extubace, intenzivní RHB, neurostatus příznivý. Pacientka po 21 denní hospitalizaci propuštěna domů v bezproblémovém stavu s normalizovaným ECHO nálezem.

Diskuze: Naše práce popisuje kazuistiku pacientky s Tako-Tsubo KMP časně po porodu, s mimonemocniční zástavou a kardiogenním šokem, s nutností použití mechanické podpory oběhu. Zajímavostí v průběhu je také patrný hyperkoagulační stav v šestinedělí vynucující si časnou výměnu ECMO okruhu i přes adekvátní antikoagulaci.