Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REGIONÁLNÍ SATURACE KYSLÍKU NAD FRONTÁLNÍM KORTEXEM V PROGNOSTIKACI PACIENTŮ PO MIMONEMOCNIČNÍ OBĚHOVÉ ZÁSTAVĚ V PODMÍNKÁCH KARDIOLOGICKÉ INTENZIVNÍ PÉČE

M. Kleissner, J. Kettner, J. Kautzner, M. Šramko (Praha)
Tématický okruh: Srdeční zástava
Typ: Poster - lékařský, 20. konference ČAAK

Východiska: Spektroskopie v blízké infračervené oblasti umožňuje monitoraci regionální saturace O2 (rSO2) frontálního kortexu. Studie využití rSO2 k určení prognózy komatózních pacientů po mimonemocniční oběhové zástavě (OHCA) mají své limitace a jejich data jsou konfliktní.
Cíl: Explorační analýza hodnot rSO2 v predikci šestiměsíčního neurologického výsledku komatózních pacientů po OHCA.
Metody: Dva sensory pro tkáňovou oxymetrii byly nalepeny nad frontální laloky 23 konsekutivních komatozních pacientů po OHCA ihned po přijetí k hospitalizaci. Systém byl napojen na pacienta až do úplného nabytí vědomí, nebo do malfunkce sensorů. Po zprůměrování hodnot z obou hemisfér byla pro každého pacienta zaznamenána vstupní hodnota rSO2, aritmetický průměr rSO2 v prvních pěti minutách a 24 h hospitalizace. Získané hodnoty rSO2 byly korelovány s nejlepším dosaženým neurologickým výsledkem měřeným na škále Cerebral Performance Category (CPC) v době od 72 h do 180 dní po OHCA. CPC 1-2 byla považována za příznivý a CPC 3-4 za nepříznivý neurologický výsledek.
Výsledky: Příznivý neurologický výsledek mělo 13 (57 %), nepříznivý deset (43 %) pacientů. Dvanáct pacientů zemřelo (52 %), z nich deset na ireverzibilní poškození mozku. Medián snímání rSO2 ve skupině s CPC 3-4 byl 47 h [42 – 63 h] oproti 36 h [26 – 44 h] ve skupině s CPC 1-2. Hodnoty rSO2 ve skupině s CPC 3-4 oproti CPC 1-2 se nelišily vstupně (72 % vs. 67 %, p = 0,24), průměrem v prvních pěti minutách (72 % vs. 67 %, p = 0,21), ani v prvních 24 h (68 % vs. 66 %, p = 0,24). V zobecněném aditivním modelu srovnávajícím mediány rSO2 v prvních 48 h hospitalizace v závislosti na neurologickém výsledku je patrný rozdílný časový trend rSO2 (Obrázek).
Závěr: Neprokázali jsme asociaci mezi nejlepším CPC během šesti měsíců a vstupní ani průměrnou hodnotou rSO2 v prvních pěti minutách a 24 h hospitalizace.