Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU ŘEŠENÝ URGENTNÍ PCI S MECHANICKOU PODPOROU IMPELLA (ANEB SILVESTROVSKÁ KAZUISTIKA)

B. Musilová, I. Ondroušková, I. Vičíková, J. Kaňovský, R. Štípal, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Mechanické podpory oběhu
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 20. konference ČAAK

Akutní koronární syndrom je dominantní diagnózou řešenou v rámci akutní péče v katetrizační laboratoři. U pacientů s komplexním koronárním nálezem vyžadujícím emergentní intervenční řešení s vysokým rizikem komplikací máme možnost využít mechanické srdeční podpory (MSP). Jednou z možností MSP na našem pracovišti je systém Impella CP.

Prezentujeme případ 90-leté pacientky přijaté na katetrizační sál pro akutní infarkt myokardu (AIM). Při koronarografii byl zjištěn nález postižení 3 tepen včetně kmene levé koronární tepny (ACS). Při běžící ischemii, známkách počínajícího srdečního selhání a kontraindikaci chirurgického řešení bylo rozhodnuto o akutní perkutánní koronární intervenci (PCI) s nutnosti MSP. Byla provedena PCI kmene ACS s dvěmi stenty s dobrým výsledkem. Vlastní intervence byla pacientkou dobře tolerována, na konci výkonu byla MSP ukončena a katetr extrahován. Další hospitalizace probíhala bez komplikací a pacientka byla propuštěna do domácí péče.

Využití systému Impella u tohoto typu pacientů patří mezi typické indikace mechanických srdečních podpor, společně s kazuistikou prezentujeme naše roční zkušenosti a data o využití systému u námi řešených pacientů.