Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KARDIOGENNÍ ŠOK U KOJÍCÍ PRVORODIČKY

E. Kufová, A. Rusnáková, R. Špaček (Třinec)
Tématický okruh: Zajímavé případy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 20. konference ČAAK

Úvod: Kardiogenní šok u mladé kojící a dosud zdravé ženy je velmi vzácný a je vždy velkou psychickou zátěží jak pro pacientku a její rodinu, tak pro personál jednotky intenzivní péče, jež je přirozeně zvyklý ošetřovat primárně starší a polymorbidnější pacienty. Etiologie takovéhoto stavu je široká a je nutno odlišit několik vzácných diagnostických jednotek. V této práci prezentujeme kazuistiku 25 leté ženy, u které došlo k rozvoji závažné akutní myokarditidy s šokovým stavem.

Popis případu: 25 letá žena, přijata na lůžko Koronární jednotky, klidově dušná, SpO2 87 %, při řeči kašel, febrilie, hypotenze. Echokardiograficky dysfunkce LK s EF 30 %, závažná/masivní mitrální regurgitace se známkami nízkého srdečního výdeje. Po zajištění invazivních vstupů zahájena léčba Simdaxem, malou dávkou noradrdrenalinu, intravenózními diuretiky, antipyretiky a empiricky nasazena 2kombinace antibiotik. Provedená koronarografie, která negativní.

V následujících dnech velmi pozvolné zlepšování stavu, denně titrace terapie na základě aktuálního ECHO nálezu. Šestý den dle ECHO významné zlepšení nálezu EF 35-40 %, mitrální regurgitace středně závažná, do terapie zařazena malá dávka betablokátoru. Sedmý den provedena magnetická resonance srdce s nálezem akutní myokarditídy s postižením obou komor, EF LK 45 %. Třináctý den hospitalizace dle vyšetření ECHO normalizace systolické funkce LK, regrese mitrální insuficience t.č. lehká, pacientka propuštěna domů v bezproblémovém stavu.

Diskuze: Naše práce popisuje průběh hospitalizace mladé kojící ženy s těžkou formou akutní myokarditidy. V prezentaci bude kladen důraz nejen na medicínskou stránku věci, ale také na specifika sesterské a ošetřovatelské péče u takto mladé, aktuálně kojící a dosud zdravé pacientky.