Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VENO-ARTERIÁLNÍ EXTRAKORPORÁLNÍ MEMBRÁNOVÁ OXYGENACE Z POHLEDU SESTRY

P. Vrábelová, D. Šturmová, P. Ošťádal (Praha)
Tématický okruh: Mechanické podpory oběhu
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 20. konference ČAAK

Úvod. Veno-arteriální (VA) extrakorporální membránová oxygenace (ECMO) patří mezi nepulsatilní mechanické podpory oběhu a používá se v léčbě těžkého kardiogenního šoku nebo u refrakterní srdeční zástavy. Tato metoda je ovšem spojena s celou řadou specifických ošetřovatelských problémů.

Metody a výsledky. Zaměřili jsme se na výčet a hodnocení zvláštností ošetřovatelské péče u nemocných, léčených VA ECMO. Péče o tytonemocné vyžaduje specifické přístupy v monitoraci vitálních funkcí, monitoraci správné funkce a nastavení systému, možnostech polohování a prevence dekubitů, speciální laboratorní vyšetření, postupy k monitoraci a kontrole krvácivých a ischemických komplikací. Také transport nemocných na VA ECMO vyžaduje zvláštní přístup. Zcela nezbytná je znalost principů metody a nejrůznějších chybových hlášení a alarmů systému, které často znamenají nutnost urgentního řešení. Ve srovnání s běžným pacientem v intenzivní péči je u těchto nemocných také častěji potřebná multioborová spolupráce k řešení problémů.

Závěr. VA ECMO představuje často jedinou cestu k záchraně pacienta s těžkým selháním srdeční pumpy, ale je spojena s velmi náročnou ošetřovatelskou péčí a klade vysoké nároky na střední zdravotnický personá