Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ STEMI INFARKT MYOKARDU, FORMACE NITROKOMOROVÉHO TROMBU A RIZIKO EMBOLIZACE DO CNS

Š. Hudec, M. Hutyra (Olomouc)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, Echodny 2022

Úvod: Formace trombu v dutině levé komory (LKT) představuje potenciálně závažnou komplikaci akutního infarktu myokardu, zejména v lokalizaci přední stěny. Závažnost je dána rizikem systémové arteriální embolizace (SE). Echokardiografie je nejlépe dostupným diagnostickým nástrojem. Zlatý standard v diagnostice LKT však představuje MR srdce s LGE (CMR), tato však není vhodnou screeningovou metodou.

Cíl: Posouzení rizika vzniku LKT u pacientů po akutním STEMI dvěma různými diagnostickými modalitami s různou senzitivitou a specificitou - 2D echokardiograficky a pomocí CMR. Stanovení pravděpodobnosti rozvoje kardioembolizačních příhod do CNS (MRA mozku) při průkazu LKT.

Soubor a Metodika: 70 pacientů po STEMI řešeném pomocí PCI bylo vstupně (1.-3. den po IM) vyšetřeno 2D echokardiograficky (bez použití i.v. kontrastní látky) se zaměřením na detekci LKT. Následně byli pacienti (celkem 55) indikováni k provedení CMR (1. – 3. měsíc od vzniku IM) a k provedení MRA mozku (do 1 roku od vzniku IM) k event. detekci kardioembolizace do CNS.

Výsledky: Echokardiograficky bylo detekováno 15,7% suspekcí na LKT (11/70), dle CMR bylo potvrzeno 16,4% LKT (9/55). Byla diagnostikována jedna akutní CMP kardioembolizační etiologie, riziko embolizace do CNS u CMR potvrzených LKT bylo 11,1% (1/9). CMR vyšetření potvrdilo dg. komorového trombu u 37% 2D echokardiograficky suspektních nálezů, avšak lze připustit i možnost spontánní rezoluce trombu do termínu provedení MR srdce.

Závěr: Echokardiografie je cenným screeningovým nástrojem k detekci LKT (s možným potvrzením dg. kontrastní echokardiografií). CMR umožňuje detekci i menších sesilních trombů, jejichž klinický význam však není jednoznačný. Riziko SE do CNS u CMR potvrzených LKT je vysoké a vyžaduje nutnost úpravy antitrombotické terapie po IM (okamžité zahájení antikoagulační terapie).