Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SHOCKWAVE V ŽILNÍM SYSTÉMU – ULTIMÁTNÍ POUŽITÍ METODY

M. Hudec, M. Poloczek, J. Kaňovský, V. Brázdil, O. Toman, M. Fiala, T. Zatočil (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - lékařský, XXXI. workshop ČAIK

Intravaskulární litotrypse (IVL) se využívá v přípravě těžce kalcifikovaných koronárních lézí. Principem je insuflace nízkotlakého balónu (4-6 atmosfér) v místě léze s následným generováním sekvence rázových vln, vytvářející krátkodobé působení energie až 50 atmosfér. Tím je kalcifikovaný plát difuzně narušen a léze může být dále ošetřena. V prezentované kazuistice byla IVL vyžita mimořádně v žilním systému v rámci mezioborové spolupráce s arytmologickým pracovištěm a centrem vrozených srdečních vad.

25letý muž sledovaný s komplexní vrozenou vývojovou vadou srdce. Základní diagnózou je funkčně společná komora s defektem komorového a síňového septa řešenou totálním cavo-pulmonálního spojení konduitem fenestrovaným do společné sině. Při pravidelných kontrolách byl sledován pokles výkonnosti, kyslíkové saturace, rozvoj známek pravostranné kongesce a nakupení paroxysmů farmakorezistentní intraatriální re-entery tachykardie (IART). Ataky IART nebyl hemodynamicky tolerovány a vyžadovaly terminace elektrickou kardioverzí. Indikovaná radiofrekvenční ablace (RFA) nebyla technicky úspěšná pro těžké kalcifikace v konduitu, kde ablační katetr (7 frenchů) nebylo možno skrz fenestraci zavést. Neúspěšný byl i pokus o punkci konduitu. Úpěšný skončil až pokus o dilataci kalcifikované fenestrace koronárním instrumentáriem s asistencí intervenčního kardiologa. Dilatace NC balóny 4,0 - 4,5 mm (40 atmosfér) nevedla k úspěchu. Byla použita IVL s aplikací max. dávky 80 rázových vln s následnou úspěšnou dilatací NC balonem 5,0 mm. Poté již byla RFA IART úspěšná. 

IVL je novou terapeutickou metodou přípravy těžce kalcifikovaných koronárních lézí. Kazuistika prezentuje ojedinělé využití metody IVL v žilním systému, umožňující RFA IART, indikované jako ultimum refugium u mladého pacienta s korigovanou VVVS a farmakorezistentní arytmií. 

Podpořeno MZ ČR–RVO (FNBr, 65269705)