Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMBINACE RF/PF ENERGIE MŘÍŽKOVÝM KATETREM SPHERE-9 PŘI KATETRIZAČNÍ ABLACI FIBRILACE SÍNÍ, PŘEDBĚŽNÉ VÝSLEDKY

J. Škoda, V. Reddy, J. Petrů, T. Funasako, L. Šedivá, M. Janotka, M. Chovanec, P. Hála, P. Neužil (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Cíl: Cílem studie je zhodnotit bezpečnost a účinnost katetrizační ablace fibrilace síní (FS) kombinací aplikací RF (radiofrekvenčního) proudu v režimu high power short duration a PF (pulsed field) ablace systémem Affera.
Metoda, soubor a výsledky: Systém Affera využívá k mapování a ablaci mřížkový expandibilní kateter Sphere-9. U každého pacienta byla provedena elektrická izolace plicních žil, u některých nemocných dále bylo pokračováno v lineárních liniích v levé a pravé síni. RF energie v režimu high power short duration (aplikace 4-6sec) se používala v anteriorním aspektu plicních žil a na mitrálním a trikuspido-kaválním (TC) istmu. PF aplikace se používaly při ablaci na posteriorním aspektu plicních žil a stropní linii. Do nerandomizované multicentrické studie bylo v našem centru zařazeno celkem 80 pacientů (28 žen) s paroxysmální (28) nebo perzistující (52) FS. Průměrný věk pacientů byl 62let. Kromě antrální izolace plicních žil byly u 64 pacientů doplněny lineární linie na stropě levé síně, u 49 lineární léze na mitrálním istmu a u 76 linie na TC istmu. Remapování levé a pravé síně po třech měsících od první ablace podstoupilo celkem 71 pacientů. 69% všech plicních žil bylo trvale izolováno, poslední část souboru (19 pacientů) byla realizována v upgradované specifikaci pulzní vlny-v této části souboru byla remapována rekonexe plicních žil jen u jednoho pacienta (2 plicní žíly). Bloky vedení v lineárních liniích jsme prokázali na TC istmu v 84%, na mitrálním istmu v 63% a na stropní linii v 88%. U 47 nemocných je dokončeno roční klinické sledování s recidivou FS u 5 z nich. Žádné časné a pozdní komplikace nebyly detekovány.
Závěr: Předběžné výsledky katetrizační ablace parox./perzist FiS v kombinaci RF a PF aplikace mřížkovým katetrem prokazují zejména po upgradu specifikace pulzní vlny velmi příznivou efektivitu a bezpečnost této strategie.