Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ A KLINICKÁ EFEKTIVITA LASEROVÉ IZOLACE PLICNÍCH ŽIL S POUŽITÍM KONTINUÁLNÍHO „RAPID“ MODU (X3 LASER BALLOON 3. GENERACE)

J. Petrů, M. Funasako, L. Šedivá, M. Chovanec, J. Škoda, M. Janotka, P. Hála, M. Mudroch, M. Hrachovina, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Cíl: Laserová izolace plicních žil je zavedenou a klinicky ověřenou metodou katetrizační ablace fibrilace síní (FS). Cílem naší studie bylo ověřit akutní a klinickou efektivitu 3. generace laserového ablačního systému HeartLight X3 s kontinuální aplikací, tzv. RAPID mode.
Metoda, soubor, výsledky: 110 nemocných s FS bylo v našem centru zařazeno do studie a ošetřeno laserbalonem 3. generace HeartLight X3 (CardioFocus). 88 pacientů mělo paroxysmální formu FS a 22 perzistující formu FS. V souboru bylo 66,4% mužů (n=73) s věkem 62±13 let. 13 nemocných mělo i anamnézu flutteru síní.
Celkem bylo laserbalonem sondováno a ošetřeno 420 plicních žil. Kontinuální - RAPID mode - byl použit k ablaci u 99,5% žil (418/420), z toho 138 (=32,8%) bylo ošetřeno pouze s použitím RAPID modu! U ostatních plicních žil byla metoda kontinuální ablace kombinována s bodovými aplikacemi. Elektrické izolace plicních žil bylo takto dosaženo ve 100% případů, v 91.1% (380/417) byly plicní žíly izolované po prvním obkroužení! Celková doba procedury byla 77.0 ± 22.7 minut s fluoroskopickým časem 3.7 ± 3.2 minut. Nezaznamenali jsme signifikantní rozdíly v procedurálních časech ani jiných parametrech mezi nemocnými s paroxysmální či perzistující formou FS. Celková doba aplikace laserové energie byla 5.1 ± 2.3 minuty. U třech nemocných došlo k přechodné paréze pravého bráničního nervu. V rámci kompletního ročního sledování (96 pacientů) recidivovala FS u osmi (4 paroxysmální a 4 perzistující), což odpovídá klinické úspěšnosti 94% ve skupině paroxysmální FS a 73% ve skupině perzistující FS).
Závěr: Izolace plicních žil laserbalonem 3. generace s použitím kontinuální ablace představuje velmi rychlou, bezpečnou a klinicky efektivní metodu katetrizační ablace zvláště u paroxysmální formy fibrilace síní.