Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POINT BY POINT KOMBINOVANÁ ABLACE PULZNÍM POLEM A HIGH POWER/SHORT DURATION RADIOFREKVENČNÍ ENERGII

M. Mudroch, Š. Královec, M. Mráček, M. Hrachovina, J. Baroch, J. Brada, T. Gabera Drtina, L. Kalistová, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Použití pulzního pole (PF) pro účely ablace srdečních arytmií se rozvíjí od roku 2017, kdy proběhla první klinická studie. Výhodou metody je rychlost a minimální termické účinky, což eliminuje poškození okolních struktur.
Metoda a soubor: Většina ablačních systémů využívá pro PF aplikaci košíkový katetr (25-35mm) umožňující „single-shot“ ablaci. Ablační systém Affera využívá k PF ablaci katetr s mřížkovým hrotem o ø 9mm, který je určen k „Point by point“ ablaci a úspěch ablace není natolik závislý na anatomických poměrech v srdci. Tentýž katetr zároveň umožňuje radiofrekvenční (RF) ablaci v režimu high power/short duration (aplikace 4-6s).
Cílem klinické studie, která probíhala na našem pracovišti, bylo zhodnocení okamžitých i trvalých účinků ablační léčby fibrilace síní (FiS) systémem Affera. Do klinické multicentrické nerandomizované studie bylo na našem pracovišti zahrnuto 80 pacientů (28 žen, věk ø 62 let, BMI ø 30, 28 pacientů s parox. FiS, 52 pacientů s perzist. FiS).
U 79 pacientů byla provedena antrální izolace plicních žil (PV), u 64 stropní a u 49 mitrální linie v levé síni (LS). Linie na kavo-trikuspidálním (CT) istmu v pravé síni (PS) byla provedena u 76 pacientů. RF energie se typicky používala v anteriorním aspektu PV a na mitrálním istmu. PF aplikace se používaly při ablaci na posteriorním aspektu PV a stropní linii. Doba ablační procedury byla ø 67min s RTG časem ø 176s. Remapování LS a PS po 3 měsících od první ablace podstoupilo celkem 71 pacientů. 80% všech PV bylo trvale izolováno, u 24 pacientů byla rekonexe (díky modifikaci PF) dokonce jen v jedné PV . Bloky vedení v lineárních liniích jsme prokázali na CT istmu v 84%, na mitrálním istmu v 63% a na stropní linii v 88%.
Závěr: Výsledky této klinická studie potvrzují vysokou efektivitu kombinované RF/PF ablace systémem Affera.