Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TELEMEDICÍNSKÉ SYSTÉMY V AKUTNÍ KARDIOLOGICKÉ PÉČI A JEJICH PROPOJENÍ V MEDICÍNSKÉ PRAXI

L. Nečasová, H. Myšáková, M. Šramko, M. Holek, P. Merhaut (Praha, Kladno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: S rozvojem telemedicíny a s vývojem nových telemedicínských systémů se nabízí jejich vzájemné propojování a další krok k zefektivnění a zrychlení péče o nemocné.

Metodika: Na příkladu pacienta s arytmologickou diagnózou lze demonstrovat propojení etablovaného systému pro dálkové sledování implantabilních kardioverterů-defibrilátorů (HomeMonitoring, Biotronik) a nově vyvinuté komunikační platformy z:Case. Komunikační platforma z:Case je vyvíjena Institutem klinické experimentální medicíny ve spolupráci se Zdravotnickými záchrannými službami (ZZS) působícími v regionu Praha a Střední Čechy a velkými nemocnicemi v Čechách i na Moravě. Z:Case zahrnuje aplikaci nainstalovanou v chytrém telefonu u lékaře a informačního panelu umístěného ve spolupracujícím zdravotnickém zařízení (ZZ). V aplikaci pro chytrý telefon a na informačním panelu se zobrazují informace z dispečinků ZZS ze sanitních vozů směřujících do určených ZZ, včetně základních informací o zdravotním stavu pacienta, aktuální GPS lokace vozidla na mapě a aktualizovaného dojezdového času posádky. Aplikace pro chytré telefony umožňuje i zobrazení EKG záznamů zaslaných z externích monitorů a defibrilátorů ZZS a přímo propojit lékaře v ZZ s posádkou ZZS.

Závěr: Na základě hlášení ze systému dálkové monitorace implantabilních kardioverterů-defibrilátorů lze díky komunikační platformě vyslat k nemocnému posádku ZZS, obratem získat aktuální záznam EKG a rychle stanovit optimální postup péče, včetně časné přípravy dedikovaného ZZ.