Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ KATÉTROVÉ ABLACE KLASICKÝCH PRAVOSÍŇOVÝCH ARYTMIÍ ŘEŠENÝCH V RÁMCI JEDNODENNÍ A VÍCEDENNÍ HOSPITALIZACE

Z. Stárek, F. Lehar, J. Jež, M. Pešl, F. Souček, T. Kulík, I. Jordánová, E. Kubalová, A. Širůčková (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Radiofrekvenční katétrová ablace (RFA) srdečních arytmií je u klasických pravosíňových arytmií metoda první volby. Standardem je výkon za vícedenní hospitalizace (VD). V rámci covidových opatření jsme byli nuceni provádět tyto ablace za jednodenní hospitalizace (1D). Cílem naší práce je porovnat tyto dva přístupy.
Metodika: V době covidové krize byly RFA na našem pracovišti prováděny za jednodenní hospitalizace. Kontrolní skupina je tvořena pacienty se stejným typem arytmií řešenými v období před Covidem 19 hospitalizovaných standardně více jak jeden den. Obě skupiny byly statisticky srovnány stran základních charakteristik, délky hospitalizace, akutní úspěšnosti a počtu komplikací do 7 dnů po výkonu.
Výsledky: Od 11.1.2021 do 26.5.2021 bylo provedeno 56 RFA v rámci 1D u pacientů referovaných jako paroxyzmální supraventrikulární tachykardie (SVT) (n = 41), nebo typický flutter síní (n= 15). V období od 3.1.2020 do 14.12.2020 bylo provedeno 83 RFA provedených v režimu standardní VD, SVT (n = 50), typický flutter síní (n = 33). Základní charakteristiky obou skupin pacientů se statisticky nelišily. Průměrná doba hospitalizace byla u skupiny 1D jeden den, u pacientů plánovaných k VD 2 dni. U pěti pacientů z 1D (10,7 %) byl nutný přechod na vícedenní hospitalizaci (1x přechodná AVB III, 3x diagnostika komplexní arytmie vyžadující komplexní RFA, 1x elektrické kardioverze během protrahovaného výkonu). Akutní úspěšnost je shodná u 1D i VD 98%. Četnost komplikací byla srovnatelná, 2 (3,6%) v 1D skupině a 4 (4,8%) ve VD skupině. Ve většině případů se jednalo o přechodné AVB vyššího stupně a 1x nevýznamný perikardiální výpotek nevyžadující intervenci.
Závěr: Katétrová ablace klasických pravosíňových arytmií řešená v režimu jednodenní hospitalizace je stran úspěšnosti a bezpečnosti srovnatelná s ablací těchto arytmií s vícedenní hospitalizací.