Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZEROFLUORO ABLACE SRDEČNÍCH ARYTMIÍ U GRAVIDNÍCH – ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA

P. Peichl, J. Kautzner, F. Lehár, D. Wichterle, P. Stojadinović, J. Hašková, R. Čihák (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Katetrizační ablace je účinnou léčebnou metodou srdečních arytmií. Konvenčně se k vedení výkonu používá skiaskopie. V případě, že je ablaci nutno provést v období gravidity, není použití rentgenového záření vhodné, protože hrozí riziko poškození plodu. Cílem naší práce je analýza zkušeností s prováděním katetrizační ablace u gravidních pacientek bez použití skiaskopie (zero-fluoro).
Metoda a výsledky: V období 2013-2020 jsme provedli katetrizační ablaci u 5 gravidních pacientek (věk 30±5let, 6-18týden těhotenství), které měly vysoce symptomatické arytmie rezistentní na antiarytmickou medikaci. U 4 nemocných (80%) se jednalo o arytmie supraventrikulární (2x přídatná dráha, 1x AV nodální reentry tachykardie, 1x fokální síňová tachykardie). V jednom případě (20%) šlo o komorovou arytmii (fokálně spouštěná fibrilace komor z levého raménka Tawarova). Výkony byly proveden za podpory elektroanatomického mapovacího systému (EnSite) a intrakardiální echokardiografie. Skiaskopie nebyla použita ani v jednom případě. Akutně byl výkon úspěšný v 80%, u pacientky s fokální síňovou tachykardii z distální části ouška levé síně nebyla ablace úspěšná a stav se podařilo stabilizovat pomocí antiarytmické léčby. U žádné pacientky či plodu nedošlo v souvislosti s výkonem k akutním komplikacím, i následný porod nebyl komplikován.
Závěr: Zerofluoro ablace u gravidních je možnou alternativou v případě vysoce symptomatických, jinak neřešitelných arytmií. Vzhledem závažnosti možných komplikací by tento výkon měl být vyhrazen pro expertní centra, která mají zkušenosti s prováděním zero-fluoro výkonů.