Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EVIDENCE ZÁCHYTU EMBOLU U PACIENTŮ S IMPLANTOVANÝMI KAROTICKÝMI FILTRY, STUDIE CAPTURE I, II - SOUBOR NNH

L. Dujka, J. Petrů, L. Šedivá, V. Lekešová, P. Hála, P. Moučka, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Karotický filtr (Implantát S3TM, VineTM, Javelin Medical Ltd., Jokneam, Izrael) používány v rámci klinických studií CAPTURE I a II představují alternativu prevence cévní mozkové příhody u pacientů s fibrilací síní, kteří nemohou dlouhodobě užívat antikoagulační léčbu, případně prodělali cévní mozkovou příhodu i přes pravidelnou antikoagulační terapii. Účinnost v záchytu trombu bychom rádi demonstrovali na našem souboru pacientů.

Metoda a soubor: V rámci studie CAPTURE I bylo v Nemocnici Na Homolce (NNH) implantováno v období březen-listopad 2018 implatováno 19 pacientů (6 žen, 13 mužů, průměrný věk 69 let, průměrné CHA2DS2VASc 4,3). V rámci studie CAPTURE II bylo implantováno 22 pacientů (7 žen, 15 mužů, průměrný věk 69 let, průměrné CHADS2VASc 4,7). Trombus byl detekován u 7 pacientů (1 žena, 6 mužů) s paroxysmální (2), perzistentní (4) a permanentní (1) formou fibrilace síní. Strategie protisrážlivé léčby byla u různých pacientů různá, zahrnovala tripple terapii, aplikaci LMWH, antikoagulaci NOAC.

Výsledky: U 4 pacientů došlo ke kompletní regresi či významnému zmenšení trombotických útvarů v období 2 až 20 týdnů. U 3 pacientů jde o recentní záchyt, u nichž je v plánu sonografická kontrola. U žádného z pacientů nedošlo k recidivě kardioembolizační cévní mozkové příhody a nebyly evidovány závažné krvácivé komplikace v souvislosti s rozšířením protisrážlivé léčby.

Závěr: Metoda implantace karotického filtru v rámci našeho souboru prokázala bezpečnost a účinnost metody ve smyslu schopnosti záchytu embolu a prevence kaardioembolizační CMP