Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM MULTIPLANÁRNÍ CT REKONSTRUKCE CT PRO PLÁNOVÁNÍ KATETRIZAČNÍHO UZÁVĚRU OUŠKA LEVÉ SÍNĚ

P. Osmančík, D. Heřman, H. Línková, M. Hozman, M. Laboš (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Cíl Správný výběr velikosti okludéru při katetrizačním uzávěru ouška levé síně (LAAC) představuje jeden ze zásadních momentů zákroku. Výsledky měření tzv. landing zone (LZ, tj místa ukotvení okludéru) z jícnové (TEE) či intrakardiální (ICE) echokardiografie a angiografie se často lehce liší, což výběr správné velikosti okludéru stěžuje. Cílem práce bylo přesné změření LZ pomocí multiplanární rekonstrukce CT a porovnání výsledků měření získané z analýzy CT s výsledky z periprocedurální angiografie, TEE a ICE. Dalším cílem bylo preprocedurální nalezení optimálních fluoroskopických projekcí pro daného konkrétního pacienta analýzou multiplanárního CT.
Soubor a metodika: Byli zařazováni pacienti s indikací k LAAC. CT srdce a TEE bylo provedeno před zákrokem, měření ICE a angiografií během zákroku. Multiplanární rekonstrukce CT byla provedena pomocí programu FluoroCT. Pomocí CT byly definovány optimální fluoroskopické úhly pro zachycení ouška v jeho dlouhé ose. LZ byla pomocí multiplanárního CT měřena jednak z obvodu ouška v rovině jeho LZ, krom toho byl měřen její nejkratší a nejdelší rozměr.
Výsledky: Analyzováno bylo 25 pacientů věku 73,1 ± 8,9, 36% žen, CHA2DS2VASc 4.3 ± 1.5. LZ získané měřením uvedených rozdílných modalit sice dobře korelovaly, jejich velikosti byly ale značně rozdílné. Průměrná velikost LZ na CT byla 20,60 ± 3,42 mm, maximální velikosti byly 21,99 ± 4,03 mm (CT), 18,72 ± 2,44 mm (TEE), 18,20 ± 2,68 mm (ICE) a 17,76 ± 3,24 mm (angiografie). LZ měřená dle průměrné velikosti na CT souhlasila s finálním výběrem okludéru u 92% pacientů, zatímco dle TEE či angiografie jen u 72% pacientů. Optimální fluoroskopické úhly se významně lišily od standardně doporučovaných u 3 pacientů.
Závěr Preprocedurální multiplanární rekonstrukce CT umožňuje nejpřesnější měření LZ a stanovení ideálních fluoroskopických úhlů na katetrizační uzávěr ouška.