Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ 3D TISKU A MULTIPLANÁRNÍHO CT K OPTIMALIZACI MÍSTA TRANSSEPTÁNÍ PUNKCE A VÝBĚRU VELIKOSTI OKLUDÉRU PŘI KATETRIZAČNÍM UZÁVĚRU OUŠKA LEVÉ SÍNĚ

M. Hozman, O. Fišer, D. Heřman, D. Vrba, P. Osmančík (Karlovy Vary, Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Cíl: Lokalizace transseptální punkce (TSP) a výběr optimální velikosti okludéru dle šíře ouška v tzv. landing zone (LZ) hrají významnou roli v úspěšnosti a bezpečnosti katetrizačního uzávěru ouška levé síně (LAAC). Cílem této práce je prezentovat zkušenosti s využitím 3D tisku a analýzy CT pomocí multiplanární rekonstrukce v plánování TSP a výběru velikosti okludéru u LAAC.
Soubor a metodika: Analyzováni byli jen pacienti indikováni k LAAC s provedeným CT vyšetřením. Součástí plánování byla 1) analýza CT pomocí programu FluoroCT a 2) segmentace a vyhotovení modelu obou síní pomocí 3D tisku. TSP byla před výkonem simulována v 6 segmentech fossa ovalis (FO). Posuzován byl vztah instrumentaria vzhledem k ostiu a k ose ouška levé síně (LAA). TSP během výkonu byla následně provedena v doporučených optimálních místech a byla operatérem hodnocena s ohledem na průběh implantace okludéru. Finální efekt byl hodnocen angiograficky a pomocí intrakardiální echokardiografie, s odstupem též pomocí jícnové echokardiografie.
Výsledky: Prospektivně bylo analyzováno 12 pacientů z roku 2021 (věk 74 ± 8 let, 50 % mužů). U 11 (92 %) byla TSP provedena v segmentech doporučených jako optimální, přední segment FO byl zvolen u 5 (42 %) z nich. Optimálního uzávěru bylo dosaženo ve 100 %, místo TSP bylo v případech provedení TSP v doporučené optimální pozici hodnoceno vždy taktéž jako procedurálně optimální. Úhel mezi rovinou ostia LAA a interatriálním septem při interkomisurální projekci byl bližší 180° při anteriorní TSP (187°vs. 220°, p=0,012). Průměr kalkulovaného diametru LZ dle CT činil 24,8 ± 4,7mm, výběr velikosti okludéru byl správný ve 100 %
Závěr: Preprocedurální simulace pomocí 3D tisku optimálně navigovala provedení TSP. Nejvhodnější místo TSP bylo téměř v 50 % netypicky anteriorně. LZ měřená pomocí multiplanární rekonstrukce CT usnadňuje výběr velikosti okludéru.