Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PILOTNÍ ZKUŠENOSTI S ENDOKARDIÁLNÍ RADIOFREKVENČNÍ ABLACI SEPTÁLNÍ HYPERTROFIE U PACIENTŮ S HYPERTROFICKOU OBSTRUKČNÍ KARDIOMYOPATII

K. Doležalová, Z. Stárek, F. Lehar, J. Jež, M. Pešl, F. Souček (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Endokardiální radiofrekvenční ablaci septální hypertrofie (ERASH) je novou účinnou intervenční metodou v léčbě hypertrofické obstrukční kardiomyopatie (HOKMP). Cílem našeho sdělení je přiblížit první zkušenosti s touto metodou na našem pracovišti.

Metodika: Pacient s maximální farmakologickou terapii HOKMP, trvajícím vysokým gradientem ve výtokovém traktu levé komory (LVOTG) a symptomy je indikován k intervenční léčbě obstrukce ve výtokovém traktu levé komory. Ekvivalentem k alkoholové septální ablaci (ASA) je ERASH - metoda spočívá v radiofrekvenční ablaci (RFA) hypertrofického septa pomocí standardního proplachového ablačního katétru většinou z levé komory retrográdním či transseptálním přístupem za podpory 3D elektroanatomického mapovacího systému. Pacienti jsou dlouhodobě sledování v ambulanci pro HOKMP - sledujeme akutní i dlouhodobou úspěšnost a komplikace výkonu.

Výsledky: V období od září 2018 do září 2021 bylo provedeno 6 ERASH, 50% žen s normální systolickou funkcí LK, průměrný věk 58 let, průměrný LVOTG byl 99mmHg v klidu a 115mmHg při zátěži. Dva pacienti v minulosti podstoupili ASA s následným blokem pravého raménka Tawarova. Průměrná doba výkonu byla 200 minut, průměrný počet ablací bylo 31, průměrný RTG čas byl 9,6 minut. LVOTG po výkonu byl průměrně 23,5 mmHg v klidu, 57,5mmHg po zátěži. Tři pacienti s alespoň půlročním sledováním měli průměrný gradient 63mmHg v klidu a 72mmHg při zátěži. Jedenkrát došlo k AVB III. stupně s nutností trvalé kardiostimulace, jedenkrát k AVB II. stupně se spontánní úpravou. Dva krát došlo k tamponádě s nutností perikardiocentézy, jedenkrát vznik fibrilace síní, a třikrát vznik blokády levého raménka Tawarova.

Závěr: ERASH v léčbě HOKMP je proveditelná metoda v intervenční léčbě HOKMP s riziky srovnatelnými s ASA. Vyšší četnost komplikací v našem souboru je dána předchozí ASA a learning curve.