Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BLOKÁDA GANGLION STELLATUM V NEMOCNICI AGEL TŘINEC PODLESÍ: 4,5 ROKU; 102 VÝKONŮ; 5 INDIKACÍ (Z TOHO V PILOTNÍ FÁZI), 1 VÁŽNÁ ( ALE DOČASNÁ) KOMPLIKACE, HLEDÁNÍ ENDPOINTU

O. Jiravský, R. Špaček, J. Chovančík, L. Škňouřil, T. Kubát, A. Svobodník, M. Penhaker, D. Oczka, J. Hlúbik, M. Fiala (Třinec, Brno, Ostrava, Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod:
Možnost sympatické srdeční neuromodulace je předmětem výzkumu v řadě indikací.
Soubor a metodika:
Retrospektivní analýza všech konsekutivních pacientů, kteří mezi 3/2017 a 9/2021 podstoupily BSG.
100 výkonů u 84 pacientů. 77 výkonů pro maligní komorovou bouři. Další indikace: refrakterní angina pectoris před sympatektomií, multifokální katecholaminergní síňová tachykardie a vasospastická angina pectoris (20, 2 a 1 výkon). 2x byla BSG provedena v pilotní fázi výzkumného projektu jako podpůrný analgeticko anxiolytický výkon před ablací pro fibrilaci síní.
U žen byla BSG provedena v 14 případech, v zbylých 88 u mužů. Průměrný věk pacientů 68.7± 11.40 roku.
Výsledky:
Pokud porovnáme počet defibrilací pro setrvalé komorové tachykardie 48 hodin před GSB a 48 hodin po jako hlavní terapeutický endpoint léčby komorové bouře, pak v naší kohortě vidíme průměrný pokles o 96.7 % (p < 0.001).
Při BSG před sympatektomií vidíme plný ústup potřeby nitrátů v trvání minimálně 7 dní, do doby 14 dní od výkonu pak návrat plné tíže klinických symptomů. 3 pacienty jsme indikovali k neinvazivní stereotaktické radioablaci ganglion stellatum ( u zatím jednoho pacienta bilaterálně).
Zahájili jsme projekt BSG před ablací fibrilace síní zatím v pilotní fázi u 2 pacientů.
Komplikace 1x po bilaterální BSG. V odstupu minut došlo v důsledku blokády n. recurens k bilaterální pareze hlasivek s akutní dechovou tísní. 
Rozvíjen je program spektrální bioimpedance, který má ověřit akutní změny bioelektrických vlastností tkáně po eliminaci působení sympatiku ve snaze nalézt jednoduše použitelný endpoint BSG.
Závěr:
Ultrazvukem navigovaná BSG je stále metodikou ve fázi výzkumu. Narůstající publikované evidence v indikaci maligní komorové bouře je dlouhodobě konzistentní s potvrzením mimořádné efektivity a vysoké bezpečnosti. Další indikace a měřitelný endpoint jsou v prvopočátcích výzkumné cesty.