Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SPECIFIKA PÉČE O PACIENTY PODSTUPUJÍCÍ KATÉTROVOU ABLACI KLASICKÝCH PRAVOSÍŇOVÝCH ARYTMIÍ S JEDNODENNÍ HOSPITALIZACÍ

P. Šmerdová  (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Katétrová ablace srdečních arytmií je zejména u klasických pravosíňových arytmií metoda první volby. V rámci covidových opatření jsme byli nuceni provádět ablace klasických arytmií za jednodenní hospitalizace. Cílem naší práce je přiblížit tento postup z hlediska ošetřovatelské péče.


Metodika a výsledky: V době covidové krize byly katétrové ablace na našem pracovišti prováděny za jednodenní hospitalizace (1D). Vzhledem k nedostatku lůžek na klinice byli pacienti monitorováni na elektrofyziologickém (EFV) sále a tentýž den propuštěni domů. Od 11.1.2021 do 26.5.2021 bylo provedeno 56 katetrových ablací v rámci jednodenní hospitalizace u pacientů referovaných jako supraventrikulární tachykardie (SVT), n = 41, nebo typický flutter síní, n= 15. Pacienti byli administrativně přijati na lůžkové oddělení. Veškerou dokumentaci související s hospitalizací vedly sálové sestry. Pacienti byli standardně ablováni jako první v operačním programu. Po vytažení sheathů, kompresi třísla a naložení kompresního obvazu byli pacienti sledováni na lůžku přímo na katetrizačním sále. Pacienti měli kontinuální monitoraci fyziologických funkcí. Dále bylo kontrolováno tříslo s kompresí. Po šesti hodinách za kontroly sestry i lékaře byla komprese sejmuta, provedena kontrola vpichů a převaz třísla. Pod dohledem zdravotnického personálu proběhla vertikalizace pacienta a nácvik chůze. Následně byl pacient propuštěn do domácího ošetřování v doprovodu rodinných příslušníků nebo sanitním vozem. Během sledování pacientů na EFV sále nebyla zaznamenána žádná komplikace.


Závěr: Z ošetřovatelského hlediska je péče o pacienty s jednodenní hospitalizací bezpečná a dobře proveditelná, nicméně vyžaduje zvýšené zapojení zdravotnického personálu EFV sálu a to zejména stran administrativy.