Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OD IDIOPATICKÉ FIBRILACE KOMOR K BRUGADA SYNDROMU

K. Šebková, I. Andršová, T. Novotný (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Fibrilace komor (FK) je bezpulzová komorová arytmie ohrožující pacienta bezprostředně na životě. Důvodem bývá nejčastěji strukturální onemocnění srdce nebo hereditární arytmické syndromy. Nedaří-li se příčinu vysvětlit,hovoříme o tzv. idiopatické FK. Etiologie FK má zásadní dopad na zvolenou terapii s cílem redukce arytmických příhod. Naše kazuistika popisuje případ vzácného Brugada syndromu, jehož diagnostika byla komplikována epizodami hypokalémie při souběžné ulcerózní kolitidě.
Mladý muž (r.89) prodělala v roce 2012 FK s úspěšnou kardiopulmonální resuscitací. Provedená zobrazovací vyšetření (echokardiografie, koronarogfie, MR srdce) byla bez patologických nálezů. Stav byl tedy uzavřen jako idiopatická FK. V následujících letech pacient opakovaně prodělal arytmické bouře, které byly přičítány epizodám hypokalemie při souběžně zjištěné ulcerózní kolitidě. Byla tedy zahájena substituce draslíku, zavedena specifická terapie ulcerózní kolitidy a vyloučena jiná příčina hypokalemií. I přes zavedenou léčbu docházelo k opakovaným recidivám komorových arytmií již s normální hladinou draslíku a pacient byl odeslán do ambulance pro hereditární arytmické syndromy. Byla provedena zátěžová ergometrie bez indukce arytmií či průkazu syndromu dlouhého QT intervalu. Následovalo provedení ajmalinového testu s provokací charakteristického Brugada EKG obrazu 1. typu. Na základě toho bylo dle doporučených postupů Evropské kardiologické společnosti indikováno nasazení preparátu chinidin (v ČR neregistrovaného s nutností individuálního dovozu). Od nasazení léčby v r. 2019 se již arytmické bouře neopakovaly.
Případ poukazuje na nutnost důkladné diagnostiky u všech pacientů po prodělané fibrilaci komor. V případě recidiv arytmických bouří je třeba pomýšlet i na vzácnější hereditární arytmie jako je Brugada syndrom. Správné stanovení diagnózy umožní zavedení účinné terapie.