Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ABLACE FIBRILACE SÍNÍ POMOCÍ PULSNÍHO POLE (SYSTÉM FARAPULSE)

V. Kycltová, M. Stránská, P. Burdová, A. Pařízková, P. Moučka, Š. Královec, H. Machová, L. Šedivá, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Cíl: Použití pulsního elektrického pole je novou metodou katetrizační ablace srdečních arytmií, zvláště fibrilace síní. V našem sdělení představujeme tuto metodu, její principy a specifika z pohledu zdravotní sestry.
Metoda, soubor a výsledky: Ablace fibrilace síní pulsním polem (PFA pulsed field ablation) spočívá v aplikaci krátkých sekvencí intenzivního elektrického pole směrem k myokardu. Tato energie vede k narušení buněčné membrány a tím k ireverzibilnímu poškození srdečních buněk. Cílem je elektrická izolace plicních žil. Výhodou je orgánová selektivita – tzn. dochází k ovlivnění jen kardiomyocytů a ne okolních tkání (vazivové buňky, endotel, jícen, brániční nerv krevní elementy, apod.). Další výhodou je extrémní rychlost ablace - v řádu vteřin. 
Katetrizační ablaci systémem Farapulse je vzhledem k bolestivosti aplikací pulsního pole nutné provádět v hluboké analgosedaci (kombinace midazolam, sufentanyl, propofol) nebo celkové anestezii. Po transseptální punkci a docílení ACT přes 300-350sec se zavádí do levé síně vlastní ablační katetr Farawave (31mm nebo 35mm) a provádí se aplikace pulsním polem s cílem izolace plicních žil. Do ostia každé žíly aplikujeme standardně 8 aplikací. Se změnou morfologie katetru je možné provádět i ablace mimo plicní žíly – např. box zadní stěny). Celková doba výkonu v průměru nepřesahuje 40-6O minut. Další výhodou je použití jen jednoho žilního femorálního přístupu, není třeba monitorace teploty v jícnu. Prezentovaný soubor (2018-2021) představuje 282 pacientů léčených v rámci klinických zkoušek a nebo komerčně dostupnou technologií Farapulse.
Závěr: Katetrizační ablace pomocí pulsního pole je novou metodou léčby srdečních arytmií, zvláště fibrilace síní. Specifikem je selektivní ablace kardiomyocytů (což snižuje riziko kolaterálního poškození a možných komplikací), rychlost procedury a efektivita ablace.