Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STIMULACE LEVÉ ČÁSTI MEZIKOMOROVÉ PŘEPÁŽKY JE BEZPEČNÁ A EFEKTIVNÍ METODA TRVALÉ KARDIOSTIMULACE – RETROSPEKTIVNÍ ANALÝZA 330 PACIENTŮ

K. Čurila, P. Stros , J. Mizner , L. Znojilova, M. Susankova, J. Karch, D. Heřman, P. Osmančík (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Souhrn:
Stimulace levého interventrikulárniho septa s myokardiální stimulací či stimulací levého raménka je novým způsobem kardiostimulace. Tento způsob stimulace by měl omezit výskyt srdečního selhání vznikajícího v důsledku pravokomorové myokardiální stimulace či sloužit jako alternativa biventrikulární stimulace u vybraných pacientů se srdečním selháním.
Metodika:
Retrospektivní analýza operačních zákroků u pacientů s indikací k implantaci kardiostimulátoru pro bradykardii či k resynchronizaci pro srdeční selhání u kterých byl proveden pokus o implantaci elektrody do oblasti levého raménka. Byly vyhodnoceny peroperační a pooperační charakteristiky u všech pacientů za období leden 2019 až květen 2021.
Výsledky:
Ve sledovaném období bylo identifikováno 330 pacientů u kterých bylo rozhodnuto o implantaci elektrody do oblasti levého septa. Umístění stimulační elektrody s myokardiální stimulací či neselektivní stimulací levého raménka bylo úspěšné u 89% pacientů. Průměrný fluoroskopický čas zákroku byl 9 minut, průměrný stimulační práh na konci zákroku 0.55V při 0.5 ms. Přímá stimulace levého raménka byla pozorována u 45% pacientů, u většiny z nich s přítomnosti potenciálu levého raménka na stimulační elektrodě. U 12 nemocných došlo v průběhu výkonu k transeptálnimu průniku stimulační elektrody do dutiny LKS a u jednoho nemocného byly pozorovány dočasné elevace ST úseku, které vymizeli do 5 minut. Pacienti byly v průměru sledování po dobu 5 měsíců, přičemž stimulační práh zůstával nízký (0.68V na 0.4 ms) a k dislokaci komorové stimulační elektrody došlo u 2 z 330 pacientů (0.6%).

Závěr:
Stimulace levého septa s uchvácením myokardu či levého raménka Tawarova je bezpečná metoda, kterou je možné aplikovat u většiny nemocných indikovaných k trvalé kardiostimulaci či resynchronizační léčbě pro srdeční selhání.