Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FYZIOLOGICKÁ STIMULACE A SYNCHRONIZACE STAHU LEVÉ KOMORY – ZKUŠENOSTI JEDNOHO PRACOVIŠTĚ.

M. Chovanec, T. Drtina, J. Petrů, M. Janotka, L. Šedivá, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Fyziologická stimulace se uplatňuje jako alternativa kardiostimulace u pacientů s bradykardií nebo alternativa resynchronizační léčby (CRT) u nemocných se srdečním selháním.
Za fyziologickou kardiostimulaci považujeme stimulaci v oblasti Hisova svazku a jeho okolí (HBP) nebo stimulaci proximální oblasti levého Tawarova raménka (LBB stimulace, LBBp) ev. jeho okolí v interventrikulárním septu (LV septální stimulace, LVSp), souhrnně LBB area pacing (LBBAP).
U HBP se stimulace provádí v oblasti Hisova potenciálu nebo v jeho okolí. LBBAP je charakterizována naznačeným RBBB tvarem stimulace ve svodu V1. V proximální oblasti interventrikulárního septa je oblast LBBp menší a uložená hlouběji oproti oblasti LVSp, která má větší plochu a nachází se většinou méně hluboko. K rozlišení mezi LBBp a LVSp slouží speciální stimulační manévry.
K průkazu elektrické synchronizace stahu levé komory, kromě šířky a tvaru QRS komplexu, používáme vysoko-frekvenční EKG (UHF-ECG). Tato neinvazivní metoda zaznamenává ve velmi širokém rozsahu frekvencí elektrickou aktivaci a počítá vzájemné časové zpoždění (dyssynchronie) mezi hrudními EKG elektrodami (V1-V8). Na našem pracovišti jsme v období mezi 3/2020 až 9/2021, 18 měsíců, provedli 225 implantací zahrnující fyziologickou stimulaci, z toho 195 výkonů (87%) v rámci CRT u pacientů se srdečním selháním. Z toho u 93 výkonů (41%) jsme použili UHF-ECG.

UHF-ECG považujeme za velmi přínosnou metodu hlavně u pacientů indikovaných k fyziologické stimulaci v rámci CRT s dilatovanými a remodelovanými srdečními oddíly.