Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ POČÍTAČOVÉ TOMOGRAFIE, JÍCNOVÉ A INTRAKARDIÁLNÍ ECHOKARDIOGRAFIE A FLUOROSKOPIE NA SPRÁVNÝ VÝBĚR VELIKOSTI OKLUDÉRU PŘI KATETRIZAČNÍM UZÁVĚRU OUŠKA LEVÉ SÍNĚ

P. Osmančík, D. Heřman, H. Línková, M. Hozman, M. Laboš (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Katetrizační uzávěr ouška levé síně (LAAC) má stale poměrně velké riziko komplikací. Ke komplikacím mohou přispívat i opakované výměny a recapture okludérů. Správný sizing, tedy výběr správné velikosti okludéru před zákrokem, je proto pro LAAC velmi důležitý. Cílem práce bylo porovnat velikosti tzv. landing zone (LZ) oušek levé síně přiměření počítačovou tomografií (CT), jícnovou (TEE) a intrakardiální echokardiografií (ICE), a fluoroskopií, a dále stanovit optimální kombinace (RAO-LAO s CRA-CAUD posunem) projekcí úhlů při fluoroskopii k LAAC pomocí okludéru Amulet.
Metodika: Do analýzy byli zařazováni pacienti indikovaní LAAC z posledních 2 let, u kterých byly dostupné všechny 4 zobrazovací metody. CT srdce bylo analyzováno pomocí software Fluoro CT.
Výsledky: Analyzováno bylo celkem 25 pacientů. LZ získané ze všech 4 zobrazovacích metod sice významně korelovaly (p pro veškeré korelace < 0,001), ale jejich velikosti se významně lišily. Průměrná LZ dle CT byla 20,60±3,42 mm, maximální LZ byly 21,99±4,03 mm (CT), 18,72±2,44 mm (TEE), 18,20±2,68 mm (ICE) a 17,76±3,24 mm (fluoroskopie). Pokud by jako jediný parameter pro výběr velikosti okludéru byla zvažována průměrná velikost LZ získaná z CT, tak by správný výběr velikosti okludéru byl u 92%pacientlů, pokud ale jen fluoroskopie či jen TEE, tak jen u 72% pacientů. Optimální projekčí úhly pro fluoroskopii odpovídaly úhlům doporučeným dle výroce u 22 pacientů a významně se lišily u třech pacientů
Závěr: Multiplanární rekonstrukce CT dává nejpřesnější informace na výběr velikosti okludéru při LAAC a umožňuje nalézt optimální kombinace fluoroskopických úhlů pro zákrok.