Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TROMBUS PRAVÉ SÍNĚ ASOCIOVANÝ S PERIFERIÍ IMPLANTOVANÝM CENTRÁLNÍM ŽILNÍM KATETREM – LOKÁLNÍ TROMBOLÝZA JAKO MOŽNÉ ŘEŠENÍ?

M. Brabec, M. Radvan, L. Koc, M. Kameník, P. Čučková, S. Lietava, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Periférií implantované centrální žilní katetry (PICC) jsou stále četněji využívány k aplikaci chemoterapie u onkologicky nemocných. Až u 8 % pacientů se zavedeným PICC dojde k rozvoji trombembolických kompliakcí. Trombus pravé síně (PS) nasedající na zavedený PICC však patří stále k vzácným diagnózám s vysokou mortalitou, proto je volba vhodné terapie obtížná.
Cíl: Na kazuistice pacientky poukázat na možnost využití lokální trombolýzy v rámci terapie trombu asociovaného se zavedeným PICC.
Popis případu: 37-letá pacientka s multifokálním invazivním duktálním karcinomem levé prsu, po 4 čtvrtém cyklu adjuvantní chemoterapie podávané cestou PICC, vyšetřena transtorakální echokardiografií (TTE) v rámci hodnocení kardiotoxicity léčby. Zde nález mobilního trombu (rozměr 20x18mm) PS v místě vyústění zavedeného katetru (obr. 1). Zahájena terapie nízkomolekulárním heparinem (LMWH) v terapeutické dávce, na CT angiografii vyloučena koincidence plicní embolie. Kontrolní TTE bez regrese trombu, tedy nález zhodnocen v rámci heart teamu. Podána lokální trombolýza (Alteplasa) cestou zavedeného PICC v průběhu 72 hodin s významným zmenšením velikosti trombu (16x5mm), následně provedena extrakce katetru. Žádné krvácivé komplikace nebyly pozorovány. Pro přítomnost reziduálního trombu PS pacientka pokračovala v plné antikoagulační terapii LMWH. TTE s odstupem 1 měsíce prokázalo úplnou regresi nálezu v PS. (obr. 2)
Závěr: Lokální trombolýza cestou zavedeného PICC se tedy jeví jako vhodná alternativa chirurgické trombektomie, či podání systémové trombolýzy u pacientů s trombózou PS asociovanou s PICC s potencionálně nižším rizikem výskytu komplikací.
Podpořeno MZ ČR - RVO (FNBr, 65269705)