Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ ZKUŠENOSTI KARDIOVASKULÁRNÍHO SIMULAČNÍHO CENTRA

J. Kaňovský, R. Smitalová, K. Hlaváčová, I. Prokopová, M. Poloczek, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Analyzovat první zkušenosti v ČR s vytvořením a počátečním rozvojem simulačního centra pro kardiovaskulární medicínu.

Metodika: Prezentace prvních zkušeností a dat z edukačních aktivit zaměřených na základní i vysoce specializované kardiologické vzdělávání s využitím nově budovaného simulačního centra. Jádrem centra je virtuální simulátor umožňující simulaci vyšetřovacích metod i intervencí v invazivní a intervenční kardiologii a arytmologii. Spektrum výukového programu sahá od základních vyšetřovacích metod a ochranných postupů (kanylace tepny, koronarografie, model radiační zátěže a ochrany) přes jednoduché intervenční výkony (nekomplikovaná PCI) až po komplexnější a strukturální intervence (chronické uzávěry koronárních tepen, TAVI). V případě rozšíření modulární platformy lze simulovat zákroky na periferních tepnách končetin i neurovaskulární intervenční výkony. Optimální strukturu edukativních aktivit rozvíjíme jednak formou workshopů pro zájemce z celé ČR, jednak formou interního systému edukace pro lékaře v přípravě na atestaci. Simulační centrum může poskytovat i platformu pro výcvik lékařů v přípravě na samostatnou práci v invazivní a intervenční kardiologii (diagnostické a terapeutické výkony, intravaskulární zobrazovací metody, funkční vyšetřování koronární cirkulace).

Výsledky a závěr: Prvotní zkušenosti centra a pozitivní feedback účastníků po expozici simulačnímu tréninku představují jak motivaci pro další rozvoj, tak materiál pro diskuzi o systematičtější inkluzi simulační medicíny do kardiovaskulárního vzdělávání.
Podpořeno MZ ČR - RVO (FNBr, 65269705)