Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROLE MARKERŮ ZÁNĚTU A OXIDAČNÍHO STRESU U PACIENTŮ S CHRONICKÝM SRDEČNÍM SELHÁNÍM S OHLEDEM NA KOMORBIDITY (DATA Z REGISTRU FAR NHL)

M. Špinarová, J. Pařenica, J. Špinar, O. Ludka, K. Lábr, J. Krejčí, F. Málek, P. Ošťádal, J. Tomandl, K. Benešová, J. Jarkovský, L. Špinarová (Brno, Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl:Cílem práce je zhodnotit roli zánětlivých markerů PTX3 (pentraxin 3) a sLOX1 (soluble lectin-like oxidised low-denstity lipoprotein receptor1) a markeru oxidačního stresu 3-NT (3-nitrotyrosin) na jednoroční přežívání pacientů se stabilním chronickým srdečním selháním (CHSS) v závislosti na jejich komorbiditách dle AHEAD skóre.
Metodika:Data vycházejí z registru FAR NHL (FARmacology and NeuroHumoraL activation), což je databáze pacientů se stabilním CHSS se sníženou ejekční frakcí levé komory. Primárním hodnotícím kritériem po jednom roce byla smrt nebo hospitalizace pro dekompenzaci srdečního selhání, nebo transplantace srdce, nebo implantace LVAD.
Výsledky:V souboru bylo zahrnuto 1050 pacientů. Skupina A nedosáhla primárního cíle (906 pac.), skupina B cíle dosáhla (104 pac.). Hladina PTX3 byla stanovena u 370 pacientů, sLOX1 u 366 pac. a 3-NT u 352 pac. Byl nalezen statisticky významný rozdíl mezi skupinami v hladině PTX3: A (321 pac.) med. 0,70 ng/ml, B (49 pac.) med. 0,90 ng/ml (p <0,001). Nebyl zjištěn významný rozdíl mezi skupinami v hladinách sLOX1 a 3-NT. Pro hladinu PTX3 byla stanovena cut off hodnota ≥ 0,52ng/ml s 93,9% senzitivitu a 35,2% specificitu (p <0,001). Pacienti byli rozděleni dle komorbidit: AHEAD 0-1 (638 pac.), AHEAD 2-3 (351 pac.), AHEAD 4-5 (61 pac.). Vztah mezi hodnotou AHEAD a primárním cílem vykazoval statisticky významný trend (p = 0,087). Pro PTX3 byl významný rozdíl pro dosažení primárního cíle u pacientů s nižší hodnotou AHEAD (p <0,006), nicméně u pacientů s vyšší hodnotou AHEAD již PTX3 svojí prediktivní hodnotu ztrácí. Markery sLOX1 a 3-NT významnou predikci nevykazovaly.
Závěr:Hladina PTX3 by mohla pomoci odlišit pacienty s CHSS s vyšším rizikem nežádoucích událostí. Jeho prediktivní hodnota je ovlivněna komorbiditami. Markery sLOX1 a 3-NT mohou hrát roli jako součást integrovaného přístupu k hodnocení CHSS.