Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EFEKT BLOKÁDY ENDOTELINOVÉHO RECEPTORU TYPU A NA PRŮBĚH CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ: PREKLINICKÁ STUDIE NA REN-2 TRANSGENNÍCH HYPERTENZNÍCH POTKANECH S AORTO-KAVÁLNÍ PÍŠTĚLÍ

P. Kala, Z. Honetschlägerová, P. Škaroupková, Z. Husková, V. Melenovský, J. Sadowski, J. Veselka, L. Červenka (Praha, Varšava, Poland)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Vzhledem ke stále nepříznivé dlouhodobé mortalitě a morbiditě pacientů s chronickým srdečním selháním (CHSS) je potřeba aktivní výzkum nových terapeutických možností. Jedním z potenciálních farmakologických přístupů by dle současných poznatků mohl být endotelinový systém a jeho blokáda. Cílem tohoto projektu bylo dokázat, že selektivní blokáda endotelinového receptoru typu A (ETA) zlepší průběh a přežívání u experimentálního CHSS.
Soubor a Metodika: Aorto-kavální píštěl (ACF) byla použita jako zavedený model experimentálního CHSS navozeného objemových přetížením u Ren-2 transgenních potkanů (TGR), modelu angiotensin-II dependentní hypertenze. Chronické blokády ETA receptoru bylo dosaženo atrasentanem (5 mg/kg/den v pitné vodě), a efekt byl porovnáván s terapií inhibitorem angiotensin-konvertujícího enzymu (ACEi) (trandolapril, 0,3 mg/kg/den v pitné vodě) a placebem. Terapie začala 2 týdny po vytvoření ACF s iniciálním počtem zvířat 32 ve skupině, doba sledování byla 20 týdnů, průběžně byla měřena albuminurie (v týdnu 0, 2 a 20 na terapii), významný ukazatel renálního onemocnění (tzv. kardio-renální syndrom).
Výsledky: Kontrolní skupina TGR sham přežila celá do konce sledování. Potkani s CHSS užívající placebo začali umírat v týdnu 3 po vytvoření ACF a všechna zvířata zemřela do týdne 12. Terapie antagonistou ETA receptoru, obdobně jako ACEi, zmírnila mortalitu s konečným přežíváním 45%, resp. 68%, a výrazně snížila albumiurii oproti TGR sham kontrolám bez CHSS (1,5 vs. 43,9 mg / 24 hod v týdnu 20).
Závěr: Selektivní blokáda ETA receptoru významně zlepšila přežívání experimentálního modelu CHSS, srovnatelně se standardní terapií ACEi, a snížila albuminurii. Tyto výsledky naznačují, že selektivní blokáda ETA receptoru by mohla představovat nový terapeutický cíl u CHSS a mělo by se pokračovat ve zkoumání tohoto farmakologického přístupu.