Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BANDÁŽ AORTY METODOU EXOVASC®

M. Glűcková, P. Dokoupilová, J. Karas, A. Zezulková (Olomouc)
Tématický okruh: Zajímavé případy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 17. konference ČAAK

Úvod
Seznámení nelékařských pracovníků s metodou Exo Vasc®, kdy chirurg pevně obalí kořen aorty a část vzestupné aorty speciální polymerovou síťkou, která brání dalšímu rozšiřování kořene aorty.
Metody se využívá především u pacientů se specifickou poruchou genetické informace, jejímž typickým příkladem je Marfanův syndrom. Během tohoto druhu postižení aorty dochází velmi často k dilataci jejího kořene. Z dlouholetých zkušeností je známo, že je u těchto pacientů zvýšené riziko disekce, které představuje kritický a život ohrožující stav.
Popis případu
Kazuistika popisuje případ mladého muže (…let) s laboratorně diagnostikovaným Marfanovým syndromem, který podstoupil výše zmíněný výkon jako prevenci sekundárních komplikací na naší klinice v loňském roce. Po x hodinovém operačním výkonu jsme si převzali pacienta na kardiochirurgickou jednotku intenzivní péče. Zde v jednotlivých pooperačních dnech zachycujeme velmi rychlou rekonvalescenci z ošetřovatelského hlediska.
Závěr
Tato relativně mladá metoda má mnoho benefitů. Zvyšuje nejen kvalitu života, ale zároveň nebrání případnému kardiochirurgickému výkonu.
Exo Vasc prezentuje využití moderních materiálů v medicíně a zajišťuje ochranu i prevenci život ohrožujících stavů.

Literatura:
Rubáčková Popelavá J, et al., Vrozené srdeční vady v dospělosti: 2., zcela přepracované a doplněné vydání, Praha: Grada 2018, 584s, ISBN 978-80-271-0696-7
Internetové zdroje:
http://www.marfanek.cz/userfiles/files/3/1478605368.pdf - staženo dne 21.7. 2019