Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RIZIKOVÁ PERKUTÁNNÍ KORONÁRNÍ INTERVENCE KMENE LEVÉ SRDEČNÍ TEPNY S MECHANICKOU PODPOROU OBĚHU IMPELLA CP Z POHLEDU SESTRY

A. Alzaydeh, V. Mochová, J. Myšková, P. Ošťádal (Praha)
Tématický okruh: Mechanické podpory oběhu
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 17. konference ČAAK

Úvod. Impella je rodina mechanických srdečních podpor od společnosti Abiomed. Řadí se do kategorie krátkodobých, nepulsatilních srdečních podpor. V našem sdělení se budeme zabývat zkušeností z našeho pracoviště s Impellou CP, která se mimo pacientů v kardiogenním šoku také využívá při rizikových koronárních intervencích.
Popis případu. Výkon byl proveden u pacienta se srdečním selháním s těžkou dysfunkcí LK, indikovaného k perkutánní koronární intervenci (PCI) kmene levé srdeční tepny (ACS) a ramus interventricularis anterior (RIA), který byl kontraindikován ke KCH výkonu. U pacienta byla provedena příprava stejná jako ke katetrizačnímu výkonu, pacient při vědomí a plně spolupracující. Po kanylaci arteria radialis dx a arterie femoralis dx, proběhla kontrola ACT pro požadované antikoagulační hodnoty. Dalším krokem byla konfigurace a nasetování monitorovací jednotky, poté následuje vlastní zavedení katetru Impelly CP do levé komory pod skiaskopickou kontrolou. Monitorovací jednotka navádí lékaře i asistující sestry přes jednotlivé kroky nutné k úspěšnému zahájení srdeční podpory. Po startu podpory lékaři přistupují k PCI a zavedení stentů. Během výkonu se pečlivě sledují hemodynamické parametry a podle potřeby upravuje průtok systémem Impella. Po ukončení intervence byl průtok systémem snížen na minimum, následováno kontrolou ACT před explantací katetru Impelly. Následně byl katetr odstraněn. Pacient výkon s podporou Impella CP dobře toleroval; po výkonu byl předán na KJ k následné péči - byl kontinuálně hemodynamicky monitorován, perfuze pravé dolní končetiny byla sledována pomocí tkáňové oxymetrie.
Závěr. Využití mechanické srdeční podpory (Impella CP) při PCI u rizikových pacientů zajišťuje jejich hemodynamickou stabilitu a představuje pro ně menší zátěž než kardiochirurgický výkon. Překážkou pro častější použití tohoto systému je jeho vysoká cena.