Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NÍZKODÁVKOVANÁ TROMBOLÝZA V LÉČBĚ CHLOPENNÍ TROMBÓZY

M. Solař, M. Kulířová, R. Pelouch, H. Ševčíková, I. Blažková (Hradec Králové)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, 16. konference ČAAK

Úvod: Trombóza chlopenní protézy i nativní chlopně je závažný stav. Léčba redukovanou dávkou trombolýzy je novým terapeutickým postupem, který může být alternativou chirurgické léčby nebo podání běžné dávky trombolýzy.

Cíl: Cílem sdělení je shrnout naše zkušenosti s podáním nízkodávkované trombolýzy u nemocných léčených pro trombózu chlopenní náhrady nebo nativní chlopně.

Metodika: Byla provedena retrospektivní analýza dat nemocných, kteří byli na našem oddělení léčeni redukovanou dávkou trombolýzy pro trombózu chlopenní náhrady nebo nativní chlopně. Hlavními sledovanými parametry byl úspěch trombolytické léčby a výskyt krvácivých nebo embolizačních komplikací.

Výsledky: V letech 2015-2017 byla redukovaná dávka trombolýzy podána 9 nemocným s trombózou chlopenní náhrady nebo nativní chlopně. V 7 případech se jednalo o trombózu mechanické chlopenní náhrady (4 v aortální, 3 v mitrální pozici), v jednom případě byla léčena trombóza bioprotézy v aortální pozici a u jedné nemocné trombóza nativní aortální chlopně. U 5 nemocných byla zřejmá vyvolávající příčina chlopenní trombózy, nejčastěji se jednalo o změnu nebo přerušení antikoagulační léčby. Altepláza byla obvykle podávána opakovaně v dávce 20 mg během 4-5 hodin.
K úplnému vymizení trombózy došlo u 2 nemocných, u 6 nemocných byl pozorován pouze částečný efekt, u jedné nemocné se rozsah chlopenní trombózy po podání trombolytika nezměnil. V souvislosti s podáním trombolýzy nebyla zaznamenána žádná embolizační příhoda, u 5 nemocných došlo k závažnějšímu krvácení. Dvě nemocné zemřeli během hospitalizace, žádné z úmrtí nebylo v souvislosti s podáním trombolytické léčby.

Závěr: Nízkodávkovaná trombolýza je možným způsobem léčby nemocných s chlopenní trombózou. Optimální účinek této terapie jsme pozorovali pouze u malého počtu léčených nemocných.