Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZÁTĚŽOVÁ ECHOKARDIOGRAFIE S POUŽITÍM HANDGRIPU V DIAGNOSTICE KORONARO-SUBKLAVIÁLNÍHO STEAL SYNDROMU

M. Hozman, A. Schee (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, 16. konference ČAAK

Úvod: Koronaro-subklaviální steal syndrom (CSSS) je vzácnou pozdní komplikací CABG využívající LIMA. Hemodynamicky významná stenóza nebo totální okluze arteria subclavia proximálně od odstupu LIMA může vést k reverznímu toku krve v LIMA a k myokardiální ischemii. Patofyziologie syndromu je dána vznikem tlakového gradientu mezi koronárním povodím a povodím levé podklíčkové tepny při jejím signifikantním postižením proximálně od odstupu LIMA. Symptomy bývají zvýrazněné námahou levé horní končetiny, kdy dochází ke zvýraznění reverzního toku LIMA vlivem nárůstu tlakového gradientu. Léčebnými modalitami CSSS jsou chirurgické metody nebo endovaskulární intervence. 

Kazuistika: Prezentujeme kazuistiku 56letého pacienta po CABG a MVP před 1 rokem. Pacient byl přijat s podezřením na akutní nonSTEMI anterolaterálně bez známek pokračující ischemie myokardu. Pacient podstoupil časnou SKG. Tato prokázala chronickou okluzi RIA a ACD, postižení periferie RCx a patentní LIMA ad RIA a SVG ad RIVP, vedlejším nálezem byl uzávěr arteria subclavia lat. sin. Dále byla doplněna CT AG, která potvrdila okluzi levé podklíčkové tepny před odstupem LIMA. K objektivizaci hemodynamického dopadu okluze arteria subclavia byla provedena zátěžová transthorakální echokardiografie s použitím zátěže levé horní končetiny handgripem. Při zátěži byl dokumentován rozvoj hypokinezy přední stěny a stenokardií. Okluze podklíčkové tepny byla ošetřena prekutánní cestou s implantací stentu. Během následující observace na kardiologickém oddělení a během ambulantního sledování nebyla zaznamenána recidiva stenokardie.

Závěr: Kazuistika dokumentuje vzácnou příčinu ischemie myokardu, kterou je nutné zvažovat u pacientů po CABG. Dostupnou a efektivní diagnostickou metodou představuje zátěžová echokardiografie s použitím handgripu.