Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TAKOTSUBO KARDIOMYOPATIE – UPDATE

V. Brázdil (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, 16. konference ČAAK

Úvod:
Takotsubo kardiomyopatie (TTS) patří mezi závažné stavy v akutní kardiologii, které často imitují akutní infarkt myokardu. Společným jmenovatelem pro obě jednotky je typická bolest na hrudi, dušnost, či také porucha kinetiky myokardu levé komory. Ta je však u TTS ve většině případů reversibilní. Onemocnění postihuje většinou ženy v postmenopauzálním věku, v návaznosti na emocionální či fyzický stresový faktor. Prevalence tohoto syndromu ve skupině pacientů s podezřením na akutní koronární syndrom je 0,7-2,5%.
Metodika a cíl práce:
Formou přehledového sdělení poskytnou aktuální „state-of-the art“ informace ohledně problematiky TTS.
Závěr:
TTS není zcela prozkoumané onemocnění, stále zůstvají nejasnosti v patofyziologii a diagnostických kritériích. Nejintenzivněji studovaným tématem v souvislosti s TTS zůstavá její patofyziologie. V příspěvku budou prezentovány a diskutovány nejčastěji uváděné teorie, mezi nimiž je nutné zmínit především vliv katecholaminů, dále teorii koronárních vazospazmů, a možnou endoteliální dysfunkci koronární cirkulace.
Jako diagnostická kritéria pro TTS byla v minulosti stanovena přechodná komorová dysfunkce LK, nově vzniklé změny na EKG, elevace kardiomarkerů a současný nález hladkostěnných koronárních tepen na koronární angiografii. S prohloubením znalostí o tomto syndromu a současně objevem nových subtypů TTS, byla stanovena nová mezinárodní diagnostická kritéria - InterTAK Diagnostic. Jako zásadní faktor při diagnostice nadále zůstáva reversibilní porucha kinetiky LK, avšak nemusí již být přítomný stresový faktor, změny na EKG, a dokonce může být přítomný i výskyt koronární léze.


Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705)
Supported by MH CZ – DRO (FNBr, 65269705)