Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POROVNÁNÍ METOD INICIÁLNÍHO ZMĚŘENÍ ARTERIÁLNÍHO KREVNÍHO TLAKU U NEMOCNÝCH NA PODPOŘE NORADRENALINEM

M. Hromádka (Plzeň)
Tématický okruh: Srdeční selhání a kardiogenní šok
Typ: Poster - sesterský, 16. konference ČAAK

Porovnání metod iniciálního změření arteriálního krevního tlaku u nemocných na podpoře noradrenalinem
Úvod: Před kanylací tepny k zajištění invazivního měření tlaku využíváme v úvodním managementu nemocných v kritickém stavu neinvazivní měření tlaku. Cílem studie bylo porovnat přesnost neinvazivního krevního tlaku s úvodním invazivním tlakem u nemocných na podpoře noradrenalinem.
Metodika: Do studie jsme zařadili 85 nemocných s nutností podpory oběhu noradrenalinem. Porovnali jsme hodnotu úvodního invazivního krevního tlaku s tlakem neinvazivním změřeným metodou oscilometrickou a auskultační pomocí přístroje Nissei-DM 300.
Výsledky: Nalezli jsme velmi dobrou korelaci mezi hodnotou středního krevního tlaku zjištěného neinvazivně (počítaného z tlaku systolického a diastolického) s tlakem invazivně zjištěným. Průměrný rozdíl byl -0,4 (95% CI; -2,3..1,45) mmHg pro oscilometrické měření s korelačním koeficientem 0,76. Pro systolický tlak byl rozdíl vyšší + 6,1 (95% CI; 3,0-9,2) mmHg, r=0.74. Nepřesnost měření byla významně ovlivněna dávkou noradrenalinu.
Závěr: Do zajištění arteriální linky je možné využít k dávkování vasopresorické podpory neinvazivní měření TK oscilometrickou metodou mimo stavy s vysokou dávkou noradrenalinu.