Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LASEROVÉ BALONY DRUHÉ A TŘETÍ GENERACE

J. Petrů, L. Šedivá, J. Škoda, M. Chovanec, M. Janotka, Š. Královec, M. Mudroch, L. Dujka, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Úvod:
Izolace plicních žil laserovým balonem patří ke standardním metodám katetrizační léčby fibrilace síní (FS). Výhodou této technologie jsou především přímá vizualizace léze a možnost titrace energie. Nové generace laserového balonu jsou vyvíjeny k dosažení lepšího kontaktu s ablovanou tkání, antrálnější izolace plicních žil (PV) a zkrácení procedurálního času.
Metoda:
Druhá generace laserových balonů – Excalibur - má oproti předchozí verzi mnoho úprav. Příprava katetru je kratší, balonek má upravený tvar a kratší distální atraumatický konec, je více kompliantní a změnu velikosti balonu řídí na rukojeti katetru dynamicky sám operatér. Katetr třetí generace - X3 - je vybaven speciální motorickou jednotkou, která zajišťuje kontinuální pohyb laserového paprsku a vytváří tak nepřerušovanou ablační linii.
Soubor:
V rámci klinické studie byla izolace plicních žil provedena katetrem Excalibur u 27 pacientů s paroxysmální FS. U 13 nemocných bylo provedeno přímé porovnání 1. a 2. generace. Velikost kontaktní plochy je u 2. generace balonu o 87% (± 114%) větší a úroveň izolace je o 1.2 (± 0.67) stupně lepší (ostiální x extraostiální x antrální) než u generace první. Studie s balonem X3 ještě pokračuje. V našem centru bylo dosud zařazeno 31 nemocných. Kompletní izolace PV bylo dosaženo u 30 nemocných (97%), v jednom případě byly nutné aditivní aplikace radiofrekvenčním katetrem. Již nyní je patrné významné zkrácení ablačního času cca o 1/3 ve srovnání s klasickou ablací laserovým paprskem. 1x jsme zaznamenali parézu pravého bráničního nervu.

Závěr:
Druhá generace laserového systému Excalibur přináší oproti předchozí generaci zásadní zvýšení poddajnosti a zvětšení rozsahu kontaktní plochy balonu a tím možnost dosažení antrálněji vedené izolace. Prozatímní výsledky studie s balonem X3 s motorickou jednotkou prokazují zásadní zkrácení ablačních časů.