Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JE EPIKARDIÁLNÍ TUKOVÁ TKÁŇ UKAZATELEM KARDIOVASKULÁRNÍHO ZDRAVÍ?

J. Hrušková, J. Jakubík, H. Podroužková, T. Štípalová, A. Maugeri, M. Vinciguerra (Brno, Catania, Italy, London, United Kingdom)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - technik, XVI. arytmologické sympozium


Epikardiální adipózní tkáň (EAT) je bioaktivní orgán lokalizovaný na myokardu. Bylo provedeno mnoho studií zabývající se souvislostí EAT a koronární nemoci (CAD) i jinými parametry(BMI, viscerální tuk). Souvislost stále nabyla potvrzen nicméně studie prokázaly, že EATmůže být relevantním markerem pro určování srdeční zdraví. Cílem naší studie bylo určit asociaci EAT k antropometrickým parametrům a také určit jeho patologickou hodnotu, použitelnou v diagnostické praxi.

 

Bylo odměřeno 104 dobrovolníků (67 mužů a 37 žen) ve věku 25-64 let (medián 37 let) bez CAD. K měření EAT bylo použito echokardiografie. Dále byla hodnocena Intima-media (IMT). Antropometrické údaje byly měřeny na přístroji InBody. Pro hodnocení byl použit Kolmogorovův test a ANOVA test. K hodnocení nezávislé asociace mezi kardiovaskulárními riziky a EAT byla použita multivariantní lineární regrese .Model byl upraven pro věk a pohlaví.

 

Tloušťka EAT korelovala s antropometrickými údaji jako je váha (r=0.74, p<0.001), BMI (r = 0.79, p<0.001), BSA (r = 0.69, p<0.001), celkovou hladinou tuku v těle (r=0.61, p<0.001), průměrem pasu (r= 0.65, p<0.001), průměrem boků (r=0.53, p<0.001) a jejich poměrem (r=0.38, p<0.001). Dále s hemodynamickými parametry jako systolický tlak (r=0.32, p<0.001) a laboratorními parametry jako triglyceridy (r=0.44, p<0.001), HbA1c (r=0.35, p<0.001), HDL cholesterol (r=-0.39, p<0.001). Statisticky se nepotvrdil vztah EAT a věku ani pohlaví.

 

Tloušťka EAT je parametr, který byl popsán jako společný ukazatel kardiometabolických změn. Ve fyziologickém stavu je EAT spojen s cytokiny. Při nárůstu obezity je však zdrojem inflamatorních markerů. Ukázali jsme, že oproti jiným studiím EAT nemá žádnou asociaci k viscerálnímu tuku ale pouze k BMI a má pozitivní asociaci k nárůstů IMT, hodnotám krevního tlaku a hodnotám glykovaného hemoglobinu a triglyceridů.